KOMENTAR DANA

Hronologija malinarenja

Čak i da su u KCUS-u samo upotrebljavani respiratori koji ne služe pravoj namjeni, grubo je igranje životima pacijenata

Kineski respiratori. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

9.4.2021

1. April 2020.: Premijer Federacije preko malinara i TV voditelja Fikreta Hodžića nabavlja kineske respiratore za 10,5 miliona KM.

2. 11. maj 2020.: Tužilaštvo BiH u svom izvještaju izrađenom na osnovu stručnog vještaka za medicinsku opremu utvrđuje da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne njege.

3. Maj 2020.: Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dijeli to mišljenje te izjavljuje da se radi o prijenosnim respiratorima i da je nabavljena pogrešna roba.

4. Decembar 2020.: Podiže se optužnica protiv Novalića i ekipe za nabavku spornih respiratora.

5. U uputstvu za „malina respiratore“ jasno se navodi da su to prijenosni uređaji koji nisu za intenzivnu njegu, nego su namijenjeni prvenstveno za kola hitne pomoći.

6. 30. juli 2020.: Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, daje mišljenje da su respiratori namijenjeni prvenstveno za stacionarnu upotrebu. Dakle, da to nisu mobilni respiratori. Džemićeva supruga je sestra od Harisa Hrle, koji je, gle slučajnosti, oženjen kćerkom ministrice Bisere Turković, te je bio dugogodišnji ambasador BiH u Vašingtonu.

7. KCUS na osnovu Džemićeve verifikacije počinje koristiti ''malina respiratore''. Drugi klinički centri odbijaju instalirati ove respiratore.

8. April 2021.: Bakir Izetbegović mijenja mišljenje otprije godinu i tvrdi da su respiratori dobri, da se upotrebljavaju u KCUS-u i da spašavaju živote.

9. April 2021.: Dr. Almir Badnjević, direktor firme „Verlab“, još jednom potvrđuje da je riječ o transportnim respiratorima.

10. April 2021.: KCUS priznaje da je pismo u kojem se uposlenici ove institucije žale na funkcionalnost respiratora autentično.

Saberite 2 i 2, odnosno sami zaključite koliko je podizanje optužnice protiv Novalića i ostalih predstavljalo jak motiv da za godinu Bakir Izetbegović promijeni mišljenje o upotrebljivosti respiratora, a SDA-ova vladajuća mašinerija upregne sve resurse kako bi dokazala da se „malina respiratori“ mogu upotrebljavati za ozbiljno ugrožene pacijente. Čak i da su u KCUS-u samo upotrebljavani respiratori koji ne služe pravoj namjeni, bez drugih posljedica, grubo je igranje životima pacijenata koje mora što prije biti rasvijetljeno.
 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.