KOMENTAR DANA

Deblji kraj

Poslodavcima se mora olakšati poslovanje, radnici trebaju dobiti više plaće, a Vlada FBiH samo treba raditi svoj posao

Deblji kraj, kao i uvijek, izvlače obični radnici. Ilustracija

Piše: Erdin Halimić

11.5.2021

Dok traje „nesporazum“ između Vlade FBiH, poslodavaca i sindikata, deblji kraj, kao i uvijek, izvlače obični radnici.

- Radnicima od kraja rata nije bilo lošije - kazao je u jednom od razgovora za „Avaz“ predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić.

Naime, radnici u FBiH zakovani su za evropsko dno zakonom reguliranom minimalnom plaćom od 406 maraka. Umjesto da se ovo pitanje prioritetno rješava i da se ide ka ispunjavanju zahtjeva sindikata da minimalna plaća treba biti što bliža 1.000 maraka, energija se troši na prepucavanja.

Poslodavci u klin, sindikati u ploču, dok Vlada FBiH stoji sa strane i svoj nerad opravdava nemogućnošću da se postigne dogovor između socijalnih partnera. Zaboravljaju predstavnici Vlade FBiH da su prestankom važenja kolektivnog ugovora iz 2013. godine na sebe preuzeli obavezu da odrede minimalnu cijenu rada.

Namjerno prešućuju da je njihova obaveza da pozitivnim zakonskim propisom odrede neki minimalac koji bi u 2021. godini bio vrijedan spomena. Sumnjam da neko od poslodavaca ili predstavnika vlasti može vjerovati da je u današnje vrijeme dovoljna plaća od 406 KM. Mora to ići barem duplo, a i to će biti malo, jer je sindikalna potrošačka korpa za april koštala 2.083 KM, a prosječna plaća bila 951 KM.

Stoji i argument poslodavaca da se moraju mijenjati zakoni o doprinosima i porezu na dobit. Poznato je da se u BiH plaćaju ogromni iznosi za doprinose te da se oporezuje i investiranje u razvoj kompanije. Ali nekorektno je rješavanje ovih problema vezivati za povećanje minimalca radnicima u FBiH, a koji su bukvalno na rubu siromaštva.

Poslodavcima mora biti olakšano poslovanje, radnici moraju dobiti više plaće, a Vlada FBiH samo treba raditi svoj posao. Ukoliko ne žele ili ne mogu, neka ustupe mjesto nekim drugim i možda sposobnijim kadrovima koji će znati odrediti prioritete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.