KOMENTAR DANA

NATO pod Banjom Lukom

Jasna je to poruka Dodiku koliku stvarnu moć on ima da spriječi bilo šta kada su u pitanju interesi NATO-a u BiH

NATO na poligonu za obuku Manjača. Ministarstvo odbrane BiH

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

21.5.2021

NATO na poligonu za obuku Manjača, zajedno s Oružanim snagama BiH, provodi najveću vježbu američke vojske u historiji BiH - “Brzi odgovor 21”. U ovoj vježbi učestvuje pozamašan broj vojnika, koji premašuje 1.700. Ova vježba odvija se na svega tridesetak kilometara od Banje Luke, prijestonice Milorada Dodika, neupitnog vladara Republike Srpske posljednjih petnaestak godina.

I dok je Dodik ovu golemu vojnu vježbu nastojao obezvrijediti komičnim izjavama da je to „online nastava“, dok je obećavao 30.000 pristalica koje će blokirati vojne vježbe na Manjači, dok je Skupština RS usvajala rezolucije o vojnoj neutralnosti ovog entiteta, dok je Lavrovu obećavao da BiH neće u NATO jer “RS u tome ne vidi interes”, NATO je, eto, pokazao da je on već tu. U BiH. I to pred Banjom Lukom.

U stanju je pružiti „brzi odgovor“ kad hoće i u kojem god kutku Bosne i Hercegovine hoće, a da ga Dodik u tome ne može spriječiti.

Jasna je to poruka srpskom članu Predsjedništva BiH koliku on ima stvarnu moć da spriječi bilo šta kada su u pitanju interesi NATO-a u ovoj zemlji. Ali ova vježba je istovremeno snažna poruka samoj Ruskoj Federaciji o tome ko je stvarni gazda u BiH.

Iako ruski utjecaj i destabiliziranje u BiH ne treba potcjenjivati, ruska politička moć uveliko se precjenjuje. Rusiju, vjerovatno, najbolje opisuje ocjena bivšeg američkog predsjednika Baraka Obama (Barack) da je to „država trećeg svijeta s atomskom bombom“.

BDP kompletne Rusije manji je od američkih država Kalifornije, Teksasa i Njujorka i tek nešto veći od onog Floride. No, Florida ima 22, a Rusija 150 miliona stanovnika. I za razliku od američke vojske, koja je tu, pred Banjom Lukom, daleko je od Bosne.

I sam Dodik je, dakako, toga svjestan, no nema kud dalje nakon što je zatvorio sva vrata na Zapadu. No, nisam siguran koliko je toga svjesna i diletantska bošnjačka politika, koja je, najprije pod vodstvom Harisa Silajdžića, Amerikancima gurnula prst u oko odbijanjem “aprilskog paketa”, a pod Bakirom Izetbegovićem počela blisko sarađivati s vođama i snagama direktno suprotstavljenim američkim geopolitičkim interesima.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.