KOMENTAR DANA

Gdje je Osmicina diploma

Kako se istraga širi, studenti daju iskaze, svjedoci potvrđuju navode tužilaca, tako je panika u OSA-i sve veća

Osman Mehmedagić Osmica. Avaz

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

21.6.2021

Nema nijednog dokaza da je Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), bio student Američkog univerziteta u BiH, jasno je rekao jučer državni tužilac Oleg Čavka.

No, to nije spriječilo niti obeshrabrilo Mehmedagića da Komisiji za nadzor nad radom OSA-e prije dvije godine priloži krivotvorenu diplomu, s ciljem da ostane na poziciji direktora tajne službe još jedan mandat.

Postavlja se pitanje kako je Mehmedagić uopće imenovan za direktora OSA-e prije pet godina, jer je više nego očigledno da nema fakultetsko obrazovanje. Za to vrijeme ostvario je i nezakonitu imovinsku korist veću od 100.000 KM.

Svi pokušaji da dokaže da je ikada bio student pali su u vodu. Poništena mu je diploma u Banjoj Luci 2019., a zatim se upisao pa ispisao s Univerziteta u Travniku - Kiseljaku.

- Neku diplomu ima - reče nedavno Bakir Izetbegović, lider SDA.

Međutim, da bi se spasio od krivične odgovornosti, „neku“ diplomu, koju mu je preko noći našao jaran Denis Prcić, Osmica je proglasio tajnom. Osvanuo je samo na krivotvorenom spisku studenata u Tuzli.

I pored toga, Vijeće ministara šuti, Komisija kojoj je priložio dokumente ne sastaje se mjesecima.  Utvrđeno je da je već stekao i uvjete za penziju, da nema ni pristup tajnim podacima...

Sve što je sada ostalo Mehmedagiću jeste da, uz pomoć režimskih medija i pištolj-portalčića, uvjeri javnost da se protiv njega vodi hajka da se skloni s ove pozicije na koju je, kada se sve sagleda, i imenovan nezakonito.

No, kako se istraga širi, studenti daju iskaze, svjedoci potvrđuju navode tužilaca, tako je panika u OSA-i sve veća. Više je nego jasno da svi putevi vode do Mehmedagića, koji je i osmislio ovu nezakonitost i zloupotrijebio službu.

Vrijeme je da Osmica ili pronađe novu diplomu, ili završi fakultet. Treća opcija je da napusti OSA-u i zbog zloupotreba odgovora za očita krivična djela.

Samo je pitanje na čijoj je strani Sud BiH, koji bi mu trebao suditi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.