LIČNOST DANA

Marsela Pećanac: Borba za naše rijeke

Glavni je “krivac” za angažman slavnog Dikaprija na zaštiti ljepota koje imamo

Pećanac: Neraskidiva veza s domovinom. Avaz

Piše: Al. B.

22.6.2021

U početku smo sumnjali u vjerodostojnost prvih vijesti o pismima holivudske glumačke zvijezde Leonarda Dikaprija (DiCaprio), a kasnije smo se čudili šta ga je uopće motiviralo da vlasti ove male zemlje uvjerava da su hidroelektrane ekološki neprihvatljive i da se bh. rijeke, čija imena teško može izgovoriti, moraju sačuvati.

Nakon naše priče o Sarajki Marseli Pećanac sve je mnogo jasnije, a “krivac” za angažman poznatog glumca na zaštiti prirodnih ljepota koje imamo konačno je otkriven.

Marsela Pećanac od 1994. živi u SAD, gdje je osnovala Fondaciju za društvene promjene ACT. Fondacija registrirana u Americi, ali i u BiH, od svog osnivanja dobila je podršku slavnog glumca i njegove fondacije “Alijansa za Zemlju” te otuda i njegova borba za Kruščicu, Neretvicu i druge bh. rijeke.

Zahvaljujući ovakvoj saradnji, bh. rijeke postale su planetarno popularne u okviru kampanje čiji je cilj da se posljednji prirodni vodotoci u BiH i na Balkanu sačuvaju od uništenja.

Pećanac živi i radi u San Francisku i magistrica je finansija. Njeno uključivanje u kampanju “Plavo srce Evrope” za spas rijeka Balkana prije tri godine dokaz je da BiH ima generaciju mladih i obrazovanih ljudi čije veze s domovinom ništa ne može pokidati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.