LIČNOST DANA

Adnan Mehonić: Ponos domovine

Ime mladog bh. genijalca na listi 35 najvećih umova današnjice

Mehonić: Nema prepreke na putu ka ispunjenju snova. Avaz

Al. B.

6.7.2021

Godine učenja, istraživanja, rada, ali i ljubavi prema nauci profesora Adnana Mehonića rezultirale su fantastičnim rezultatom. Ime mladog bh. genijalca na listi je 35 najvećih umova današnjice, inovatora mlađih od 35 godina, spremnih i sposobnih da promijene svijet koji poznajemo. Sarajliju s londonskom adresom magazin “MIT Technology Review” uvrstio je na globalnu listu, a Mehonić je prvi Bosanac koji je dobio tako vrijedno priznanje.

Ime naučnika koji je školovanje započeo u BiH, a nastavio u Velikoj Britaniji na listi je na kojoj su se prije njega našli i osnivači Facebooka, Googlea, Linuxa, Tesle i drugih velikih svjetskih kompanija, a njegova životna priča dokaz je da u današnjem svijetu ni za djecu iz malih država ne postoje prepreke na putu ka ispunjenju njihovih snova.

Prof. dr. Adnan Mehonić dobitnik je “Zlatne značke” Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, “Oxford Instruments Award” za najbolji magistarski rad, priznanja za najinovativnijeg akademika na Univerzitetu u Londonu. Autor je više od 35 radova u prestižnim naučnim časopisima, ima tri međunarodna patenta, član je Kraljevske akademije za tehničke nauke i Asocijacije za napredak nauke i tehnologije, koja okuplja mlade Bosance i Hercegovce koji studiraju ili rade van BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.