LIČNOST DANA

Žozep Borelj: Jasno upozorenje negatorima genocida

Poručio da je genocid u Srebrenici velika mrlja na savjesti onih koji su ga počinili

Borelj: Uputio jasnu poruku. Agencije

Piše: Al. B.

15.7.2021

Za one koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince u Evropskoj uniji nema mjesta, kategoričan je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell). Ovakvu poruku odaslao je nakon sastanka s delegacijom BiH, uz podsjećanje da je genocid u Srebrenici velika mrlja na savjesti onih koji su ga počinili, ali i onih koji ga nisu spriječili.

Otvoreno i direktno upozorenje znak je da i prilično strpljivoj, pa i nezainteresiranoj Evropi popuštaju nervi pred sve učestalijim i bezobraznijim negiranjem činjenica na kojima je zasnovana presuda najviše sudske instance u svijetu. Evropski zvaničnici shvataju da se u BiH događa nešto što u civiliziranom svijetu nije moguće, da se najčešće s jedne, banjalučke adrese skoro pa svakodnevno „ispaljuju“ otrovne riječi, dok na fasadama širom RS osviću likovi ratnih zločinaca.

Sada je možda neće shvatiti, ali značaj ovakve poruke iskusnog španskog političara negatori genocida bit će svjesni tek naknadno. Žozep Borelj rođen je 1947. godine, a kroz više od četiri decenije političke karijere obavljao je niz važnih funkcija u španskoj vladi i evropskim institucijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.