KOMENTAR DANA

Crna rupa Balkana

Nakon što smo već odavno postali izolirana crna rupa Evrope, BiH je na dobrom putu da postane čak i izolirana crna rupa regiona

Džaferović i Komšić: Odbijaju čak i pregovarati o učešću BiH u projektu regionalne ekonomske unije. arhiv

Piše: Danijal Hadžović

29.12.2021

Nakon pandemijske 2020. regionu zapadnog Balkana se u ovoj godini predviđa značajan ekonomski rast. Ipak, i po ovom pitanju naša država se, uz Sjevernu Makedoniju, nalazi na začelju.

BiH će tako, nakon pada od 3,2 posto 2020., ove godine rasti 4,5 posto, a sljedeće nam se predviđa najniži ekonomski rast u regionu, od samo 3 posto. Poređenja radi, Crna Gora ove godine raste više od 12 posto, a Albanija i Kosovo po 8 posto. Srbiji se predviđa rast od 6,5 posto nakon što je u pandemijskoj 2020. imala najniži pad u Evropi, od samo 1 posto!

Predviđanja govore da bi region zapadnog Balkana u godinama koje nadolaze mogao biti jedan od najbrže rastućih u Evropi. Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Država najavljuju investicione programe za region koji se kreću u desetinama milijardi eura. Kroz projekte poput „Berlinskog procesa“ i „Otvorenog Balkana“ planira se stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Konačni cilj je, prvenstveno, pomoći zapadnom Balkanu da, prema ekonomskom standardu, sustigne evropske komšije, postepeno se integrira u evropski ekonomski sistem i, u konačnici, i definitivno postane dio zapadnog političko-ekonomskog kruga.

No, sve to kao da zaobilazi BiH. Dok se države regiona okreću regionalnom razvoju i međusobnoj ekonomskoj integraciji, u Bosni i Hercegovini smo zabavljeni Dodikovim otimanjem nadležnosti. S druge strane, SDA i njihov partner Komšić odbijaju čak i pregovarati o učešću BiH u projektu regionalne ekonomske unije.

Vodeći svjetski mediji na naslovnim stranicama već danima otvoreno špekuliraju o mogućnosti izbijanja rata u našoj zemlji. A uz već poznati birokratski pakao, neefikasnu administraciju, lošu infrastrukturu i nepoticajne porezne namete, možete zamisliti koliko će tek investitori hrliti da investiraju svoj kapital u zemlju za koju se otvoreno govori da bi u njoj moglo doći do rata. Da ne spominjem koliko će nam tek turisti trčati.

Nakon što smo već odavno postali izolirana crna rupa Evrope, BiH je na dobrom putu da postane čak i izolirana crna rupa regiona. Hoćemo li nakon svega i to dozvoliti političkim huljama ili je konačno dosta?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.