KOMENTAR DANA

SFF nakon Mire Purivatre

Purivatri su "na noge" dolazili velikani, a Jovan Marjanović prvi test imat će u avgustu

U 27 godina na čelu SFF-a Purivatra je postigao zaista mnogo. Arhiva

Piše: Larisa Sarajlić - Ramović

17.2.2022

Jovan Marjanović, iako je sjeo u fotelju prestižnog Sarajevo Film Festivala (SFF), ne nalazi se baš u zavidnoj situaciji. Mladi i agilni Marjanović, dijete SFF-a, treba nastaviti tamo gdje je stao Mirsad Miro Purivatra. Ako ne u boljem, barem u ritmu koji je nametnuo Purivatra. A da će biti lako - neće.

U 27 godina na čelu SFF-a Purivatra je postigao zaista mnogo. On je od festivala nastalog u gradu pod opsadom napravio najjaču manifestaciju sedme umjetnosti u jugoistočnoj Evropi. Napravio je događaj za koji je znao cijeli svijet i zbog kojeg je sedam dana svakog ljeta bh. prijestonica postajala centar Starog kontinenta.


Larisa Sarajlić - Ramović. Avaz

Treba mu kapu skinuti jer "na noge" su mu došli Robert De Niro, Anđelina Đoli, Bred Pit, Bono Voks, Morgan Friman, Vim Venders, Pavel Pavlikovski, Džon Kliz, Vilijem Defo, Miki Rurk, Stiv Bušemi i brojni drugi.

Prvi test za Jovana će biti od 12. do 19. avgusta, za kada je najavljen 28. SFF. Neće ga Miro baš "pustiti niz vodu", jer ipak je Sarajevo Film Festival, u neku ruku, njegovo čedo.

Za mladog Marjanovića Purivatra će biti i vjetar u leđa, ali i uteg jer će ga javnost, koja je uglavnom nemilosrdna, dugo vremena upoređivati s tatom SFF-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.