LIČNOST DANA

Alma Mustafić: Borba za očuvanje istine

Inicijatorica ideje da se genocid u Srebrenici izučava na fakultetu u Nizozemskoj

Mustafić: Borba profesorice. Avaz

Piše: A. Bajramović

24.2.2022

Od 18. aprila studenti Univerziteta primijenjenih nauka u Utrehtu pratit će predavanja iz predmeta Srebrenica genocid. S najbolnijom lekcijom bosanske historije studente će upoznati predavači iz Nizozemske, BiH i Srbije.

Mnogo truda, upornosti, snage i želje bilo je potrebno profesorici Almi Mustafić kako bi ovakav projekt zaživio u zemlji koja prema Srebrenici treba imati poseban odnos i senzibilitet. Mustafić je inicijatorica i nositeljica ideje da se genocid u Srebrenici izučava na fakultetima, kako se nikada i nikome nešto slično više ne bi ponovilo. 

Hrabra Srebreničanka već 25 godina živi i radi u Nizozemskoj. Mogla je, imala je mogućnost i pravo, da okrene novi list u životu, da bol i strašne uspomene ostavi iza sebe jer i sama je preživjela golgotu Srebrenice. Međutim, Srebrenica je s njom i stotinama kilometara daleko, zauvijek, pa je dugotrajnom borbom uspjela da na ovakav način sačuva sjećanje na najveći i najsvirepiji zločin na evropskom tlu nakon holokausta. 

Prof. Mustafić tako je trasirala najbolji put ka trajnom očuvanju kulture sjećanja, a svojom borbom izgradila vječni spomenik za 8.372 člana svoje porodice, komšije i sugrađane iz male zajednice na istoku Bosne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.