KOMENTAR DANA

Naši nam trebaju

Šta se stvarno treba desiti, dok narod u Hercegovini Boga moli da ih zaobiđu požari poput onih u Sredozemlju, pa da naše vlasti nauče lekciju

Dramatične slike s požarišta, vatrena stihija koja prijeti kućama. Avaz

Piše: Meliha Smajkić

18.7.2022

Uvijek ista priča. Dramatične slike s požarišta, vatrena stihija koja prijeti kućama, iznemogli vatrogasci s naprtnjačama, izbezumljeni građani, nesaglediva materijalna šteta.

To su slike koje se, kao na filmskoj vrpci, ponavljaju iz godine u godinu, iz jedne požarišne sezone u drugu i koje gledamo posljednjih dana, gdje širom Hercegovine bukte požari koji se mogu gasiti samo iz zraka.

Takve požare, jasno je svima, osim vlastima, ne mogu gasiti helikopteri Oružanih snaga BiH, čije djelovanje, začudo, Milorad Dodik nije kao lani politički blokirao.

Iako su ti helikopteri ublažili situaciju, ipak požari kakvi su nas zadesili mogu se uništiti samo vodenim udarima aviona. I tako se ponavlja scenarij kao svih prethodnih godina kada se traži, uglavnom, angažman Hrvatske, koja muku muči s nedovoljnim brojem kanadera.

Pitanje je šta se stvarno treba desiti, dok narod u Hercegovini Boga moli da ih zaobiđu požari kakvi haraju ovih dana Sredozemljem, pa da naše vlasti nauče lekciju.



Meliha Smajkić. Avaz

Da umjesto praznih obećanja, zapravo laži koje godinama iznose, napokon djeluju.

Posljednja priča, nakon one famozne iz 2013., kada smo se naslušali raznih „stupidarija“ poput onih da se air tractori ne mogu puniti na našim jezerima, datira od prije skoro godinu.

Tada je pompezno najavljeno da će FBiH kupiti čak dva air tractora i dva helikoptera.

Ali, kako to u Hercegovini kažu, "krepaj, kenjče, dok rodi livada", Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, ponaša se kao da se kupuje flota svemirskih brodova, pa se narodu oči mažu formiranjem raznih radnih grupa.

Tako je domet posljednje radne grupe, koja u svom nazivu ima više od čak 20 riječi, taj da se iznađe modalitet kako „preskočiti“ Vijeće ministara BiH i s Direkcijom za zaštitu i spašavanje Sjeverne Makedonije sklopiti ugovor o iznajmljivanju letjelica zbog navodne brže prohodnosti?! Što će nam vlastite letjelice kada su nam i tuđe dobre? Pogotovo u ovo predizborno vrijeme.

Sreća je pa imamo požrtvovane vatrogasce i volontere, a narodu ne preostaje ništa drugo nego moliti se za kišu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.