KOMENTAR DANA

Ucviljeni suprug Bakir

Sve upućuje na to da će skidanje SDA s naše grbače zahtijevati i mnogo više od olovke na izborima, možda čak i govnjivu motku

Izetbegović: Razvod od vlasti za njega i SDA znači razvoj od budžeta, uhljepskih mjesta i državnih kompanija. Armin Durgut / Pixsell

Piše: Danijal Hadžović

1.12.2022

Zamislite da suprugu godinama vrijeđate, zlostavljate, pravite joj razne smicalice i zagorčavate joj život. Nakon godina poniženja ona vas ostavi.

Zatraži razvod. Vi, međutim, umjesto da prihvatite njenu odluku i da se crvenite zbog načina na koji ste je tretirali, prijetite kako joj nikad nećete dati razvod i kako, htjela-ne htjela, mora s vama ostati.

Bijedni muž iz ove priče je SDA, a ogorčena supruga mogu biti stranke opozicije, a može i većina građana koja je glasala za njih.

Naime, dok je SDA, s jedne strane, nakon tri decenije građanima BiH pružila jednu od najkorumpiranijih, najsiromašnijih i najbeznadežnijih država u Evropi, s druge je konkurentskim političkim opcijama, što koalicionim, što opozicionim, godinama pakovala optužnice, pritvore, prevare, botove, hajke... Smatrajući to najboljim načinom da sve postojeće i potencijalne oponente slomi i sebi trajno osigura vlast i kontrolu resursa.

No, umjesto slamanja otpora, SDA je, s izuzetkom podaničkog Željka Komšića, protiv sebe uspjela ujediniti svu opoziciju i natjerati i svog višedecenijskog partnera HDZ da joj okrene leđa. Oni sada zajedno imaju većinu na svim nivoima. I umjesto da jasno shvati ovu poruku, povuče se u opoziciju i zamisli nad svojim (ne)djelima, Izetbegović javno poručuje kako njega iz braka niko neće istjerati, tj. da će preko postizbornih mahinacija ostvariti apsolutnu većinu u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH i da se bez njega vlast neće moći praviti.

Drugim riječima, on ne da razvod, makar ga niko više ne želi za partnera i makar daljnje funkcioniranje s njim bilo nemoguće.

I to je potpuno razumljivo, uzimajući u obzir da razvod od vlasti za Bakira i SDA znači i razvod od budžeta, uhljepskih mjesta, državnih kompanija i milijardi koje prolaze kroz njih, javnih nabavki i, možda i najbitnije, pravosuđa i obavještajnih službi koji su tu da zaštite korupciju i kriminal.

Sve upućuje na to da će skidanje SDA s naše grbače zahtijevati i mnogo više od olovke na izborima, možda čak i govnjivu motku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.