LIČNOST DANA

Bisera Turković: BiH na stubu srama

Posljednji skandal bit će upisan na jednu od najsramnijih stranica bh. diplomatije

Turković: Srozala bh. diplomatiju. Screenshot

Piše: D. H.

7.12.2022

Teško da je iko ikad u historiji BiH bio gori ministar vanjskih poslova od Bisere Turković. Kao kadar izabran lično od bračnog para Izetbegović, u četiri godine njenog mandata položaj naše zemlje na Zapadu srozan je na historijski minimum, dok je sa svojih karikaturalnih pohoda na Istok Turković uspijevala masovno dobaciti do donacija u obliku hurmi.

Ipak, posljednji skandal bit će upisan na jednu od najsramnijih stranica bh. diplomatije. Dok traju masovni protesti u Iranu protiv teokratskog režima, u kojima je ubijeno više stotina demonstranata, Turković je u Sarajevu primila iranskog ministra vanjskih poslova Huseina Abdulahiana. Da stvar bude gora, Abdulahian je iskoristio priliku da usred Sarajeva istrese salve uvreda i optužbi na račun SAD, najvažnijeg saveznika Bosne i Hercegovine.

U strahu od skorog gubitka vlasti i resursa, Bakir Izetbegović očigledno je odlučio, putem svojih kadrova, spas potražiti kod autokratskih režima na istoku, a njegova ministrica spremna je da u njegovo ime Bošnjake stavi kao živi štit ispred SDA i u svijetu označi kao saveznike režime koji masovno krše ljudska prava. Na svu sreću, Bošnjaci su na izborima takvoj politici rekli odlučno “Ne”!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.