KOMENTAR DANA

Putin "kaput"

Prigožin je pokrenuo prvu kopnenu prijetnju Moskvi još od Hitlera 1941.

Vladimir Putin. AP

Danijal Hadzovic

26.6.2023

Prije mjesec dana Wagnerova grupa Jevgenija Prigožina osvojila je ukrajinski grad Bakhmut nakon gotovo godinu dana duge bitke, puzeći naprijed nekoliko desetaka metara dnevno.

Dana 24. juna Ukrajinci su s čuđenjem, a neki i veseljem gledali kako Prigožinove snage marširaju na Moskvu, prešavši 800 km u nekoliko sati i oborivši nekoliko ruskih aviona.

Čini se da je ta kampanja završila manje od dan nakon početka. Ali malo je vjerojatno da će se ruski rat u Ukrajini vratiti kao i prije.

Prigožin je probio autoritet Kremlja. Njegov mali sastav snaga, ne puno veći od brojnosti brigade, izveo je prvu kopnenu prijetnju Moskvi od Hitlera 1941. - čak i ako se pokazalo da je, doslovno, prolazna.

Danijal Hadžović. Avaz

Putin je računao na dugi rat u kojem će se Zapad umoriti od naoružavanja i finansiranja Ukrajine. Sada imamo jasne dokaze da produženje rata također ubrzava rascjepkanost i propadanje njegova režima. Mobilizacija stotina hiljada novih regruta, bez kojih Putin ne može pokrenuti novu ofenzivu, dodatno bi pogoršala taj problem i zaprijetila pobunom u zemlji.

Štaviše, Prigožin je također probio Putinovo opravdanje za rat. U videu objavljenom 23. juna opovrgao je ruske tvrdnje da je Ukrajina bombardirala regiju Donbasa osam godina i da Ukrajina i NATO namjeravaju napasti Rusiju.

Rat je, rekao je, zapravo pokrenut za dobrobit ruske "oligarhijske elite". To bi moglo potaknuti uznemirujuća pitanja među ruskim redovima. „Ko bi se,” pita Džon Forman (John Foreman), donedavni britanski obrambeni ataše u Moskvi, “želio nastaviti boriti za ruski režim koji je pokazao toliku slabost, izazivajući pobunu i zatim odveslavši nazad unutar dana?”

Od odgovora na ovo pitanje Putinja bi uskoro mogla zaboljeti glava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.