LIČNOST DANA

Gabrijel Eskobar: Mir je skup

Prijatelji BiH - SAD i EU ispunjavaju obećanja

Eskobar: Spriječiti Dodika u namjeri da otcijepi RS od BiH. AP/Darko Vojinovic

Nerma Ajnadžić

2.8.2023


Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) u Vašingtonu je sredinom jula poručio da će SAD koristiti „sva moguća sredstva“ da spriječe predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika u njegovoj namjeri da otcijepi RS od BiH.

Obećanja su često pusta radovanja, no to se nikako ne može primijeniti na prijatelje BiH – SAD i EU, naravno, uz još neke države.

Njegove riječi djelimično su se obistinile posljednjeg dana jula, kada je objelodanjeno da je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva finansija SAD proširio crnu listu te na nju dodao četiri zvaničnika iz RS zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na spisku su Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, te predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Sankcije su pretežno finansijske prirode i, dok „crnolistaši“ tvrde da ih ne dotiču mnogo, posljedice su daleko veće. No, to će se s vremenom pokazati.

Eskobar je, također, najavio jačanje EUFOR-ovih snaga, kao i punu podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), dok SAD s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom radi na tome da zaustave pritok novca onima koji štete Bosni.

Mir je skup, a Dodik i ostala ekipa iz RS uskoro će osjetiti sve posljedice njegovog narušavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.