KOMENTAR DANA

Put ka autoritarizmu

Za afere poput „Respiratora“ ne biste znali da nije medija i hrabrih novinara

Crni scenarij nas čeka. Facebook

Nerma Ajnadžić

15.9.2023

Dok tvrdimo da smo demokratska država, dio nje urušava skoro sve principe koje pojam „demokratija“ podrazumijeva.

Sad ćemo se posvetiti jednom - medijima. Zamislite dan kada na dnevnicima nećete čuti o propustima onih na vlasti, kada u novinama nećete čitati o aferama koje su opet oni na vlasti pokušali sakriti, kada s radija nećete slušati glasove koji nam ukratko prezentiraju najvažnije vijesti dana. Kada ćete na portalima moći slušati, gledati i čitati samo ono što vladajući „aminuju“, ono što im odgovara i zbog čega izgledaju kao savršeni lideri.

A to niko nije.

Mi smo tu zbog vas. I to je ono što morate imati na umu u ovim kritičnim vremenima za slobodno i nepristrasno novinarstvo. Za afere poput „Respiratora“, „Prisluškivanja“, pa čak i brojna dešavanja u vezi s ubistvima mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića ne biste znali da nije medija i hrabrih novinara koji se ne libe „jačima“ pogledati u oči i u javnosti pustiti vijest koja se tiče vas, nas, onih pored i onih prekoputa.

Nismo i niste daleko od toga. Neće se to preko noći desiti, istina, ali će se desiti. Ovdje ne govorimo samo o političkoj svakodnevici, tu su i sport, i kultura, i društvena pitanja...

Novinarka "Dnevnog avaza" Nerma Ajnadžić. Avaz

Milorad Dodik, zbog ličnih i stranačkih interesa, opet je uveo kriminalizaciju klevete u RS. Ali RS je dio BiH i nikako niko ne smije misliti da se to ne tiče onih u Federaciji BiH ili Distriktu Brčko.

Poštovani čitaoci, mjesecima slušate vapaje medija za reakcijom, za pobunom, za podizanjem glasa da mediji ne mogu i ne smiju biti ušutkivani, gurani ustranu, „sklanjani“ s puta, a novinari vrijeđani dok primaju brutalne prijetnje. Zavisi kome se na žulj stane.

Sutra nećemo imati nikoga da se bavi našim problemima, da otkriva namještene tendere, sumnjive ugovore, saradnje, da pita nadležne zašto nema vode ili kako to da je struja opet poskupjela...

Crni scenarij nas čeka. Decenijama unazad poniranje u autoritarnu vladavinu započinje kampanjama protiv nezavisnih medija, a često završava nasiljem pri progonu medijskih kuća i novinara.

Ne dozvolimo to!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.