KOMENTAR DANA

Farsa od Kongresa

Svi iole normalni, pobjegli su od Bakira i njegove sjene, koja je iz fotelje KCUS-a vodila i bolnicu i stranku i križala nepodobne

Kongres SDA: Predstava za javnost. N. Šaljić

Miralem  Aščić

13.10.2023

U subotu će u Zetri biti održan 8. po redu Kongres SDA. Da se odmah razumijemo, bit će to bukvalno farsa od Kongresa, jer je pobjednik i predsjednik stranke poznat već prije pola godine, a to je novi/stari lider Bakir Izetbegović.

Tako da je održavanje Kongresa samo privid da je riječ o demokratskoj stranci koja radi po Statutu i pravilima. No, to su priče za malu djecu i predstava za javnost. U njih ne vjeruje više niko, pa ni samo članstvo. A takvih je svaki dan sve više.

SDA je pretvorena u stranku dva lica Bakira i Sebije. Uz pomagače i klimače glavama. Mlade i ohrndale političare koji su 30 godina u politici. I dalje mašu zarad ličnih interesa i fotelja.

Svi iole normalni, pobjegli su od Bakira i njegove sjene, koja je iz fotelje KCUS-a vodila i bolnicu i stranku, križala nepodobne, obračunavala se s onima koji su imali hrabrosti da progovore. A Bakir je gledao i odobravao. Zato je ostao bez fotelje i vlasti nakon skoro 30 godina.

A u SDA posljednjih 10 godina ništa ne štima i kola idu nizbrdo svaki dan. A glavni krivac je upravo Bakir Izetbegović, koji je stranku privatizirao i vodi se tezom da ju je naslijedio od oca Alije Izetbegovića, koji je u borbi za lidersku poziciju SDA 1990. godine čak imao protukandidate, za razliku od sina koji se boji da bi gubitkom pozicije predsjednika ostao bez ičega. I tako bi i bilo.

Miralem Aščić. Avaz

Međutim, brutalno je poražen u borbi za Predsjedništvo BiH, nokautiran i ponižen. Sve što mu je ostalo jeste stolica lidera stranke u koju je sjeo 2014. godine i tek nakon smrti Sulejmana Tihića. Alija je u Tihiću, za razliku od sina Bakira, vidio nasljednika.

Upravo imenovanjem Izetbegovića juniora počinje era urušavanja SDA i obračuna s tihićevcima. Svi su sklonjeni, ostali su rijetki, poput Adila Osmanovića ili, recimo, Safeta Softića, koje je Bakir totalno sklonio u ćošak i izolirao, a botove i jurišnike uzdigao iznad svih.

No, niti je SDA više demokratska stranka niti je Bakir ozbiljan političar. Njegovo vrijeme je prošlo. I od onih koje ima oko sebe pola ih je na crnoj listi SAD.

Bez promjena na čelu SDA, ovoj stranci nema spasa. Zato vlast i navija da Bakir ostane lider, jer s njim niko ne želi ni kafu popiti, a kamoli vlast formirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.