KOMENTAR DANA

Veza, kesa i koverta

BiH je prožeta korupcijom u svim oblastima, od zapošljavanja i zdravstva do pravosuđa

Tzv. sistem veze, kese i koverte tvrd je orah. Facebook

Alen Bajramovic

11.12.2023

Podaci prema kojima je BiH najkorumpiranija država regiona, među prvima u Evropi, kao i oni da smo u rangu zemalja Afrike, istočne Evrope i centralne Azije, nikoga pretjerano ne uzbuđuju, bez obzira na to što se u njima krije uzrok većine problema građana ove zemlje.

Kao i izlaz iz stanja općeg siromaštva i besperspektivnosti u vremenima kad posljedice globalne krize osjećaju i stanovnici mnogo razvijenijih država od naše.

Međutim, najave promjena ostaju tek deklarativne poruke u koje malo ko vjeruje, što potvrđuju i podaci „Transparency Internationala BiH“. Prema posljednjem istraživanju ove organizacije, 82,9 posto građana smatra da se novac iz budžeta ne troši na pravi način, a čak 78,6 posto ispitanika vjeruje da se do posla u javnoj upravi ne može doći bez “veze”.

Alen Bajramović. Avaz

BiH je prožeta korupcijom u svim oblastima, od zapošljavanja i zdravstva do pravosuđa, a promjena nema uprkos brojnim analizama i preporukama međunarodnih organizacija i deklarativnoj opredijeljenosti za članstvo u EU. Zato najveću prepreku na evropskom putu ne predstavljaju nacionalna pitanja ili pozicije entiteta, već političke pijavice koje su učestvovale u njegovom stvaranju, pa sada na sve načine brane sistem koji omogućava lagodan život i njima i njihovim unucima.

Strah da će ostati bez privilegija koje imaju, ali i da će, usvajanjem evropskih zakona i mehanizama, njihove provedbe doći pod lupu neovisnog pravosuđa - što se dešavalo u svim zemljama koje su prolazile put do članstva u EU - jači je od opće dobrobiti i benefita za običnog čovjeka.

Tzv. sistem veze, kese i koverte tvrd je orah, ali u pravu su analitičari koji se pitaju zašto se niko od nas ne može sjetiti protesta protiv pravila koja, umjesto poštenju, znanju, kvalitetu, sposobnosti, prednost daju mitu, poklonu i procentu. Finansijsku štetu koju trpimo niko u ovom trenutku ne može izračunati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.