LIČNOST DANA

Edin Terzić: Bosanac napravio čudo

Odveo Borusiju među četiri najbolje ekipe Evrope

Terzić: Posljednji koji je ovo uspio bio je Klop. AP

18.4.2024

U trenucima kada trpi žestoke kritike zbog nastupa njegove ekipe u Bundesligi (na diobi su 4. mjesta, op.a.), Edin Terzić, stručnjak rodom iz Bosne i Hercegovine, napravio je čudo.

Odveo je Borusiju Dortmund u polufinale Lige prvaka, prvo za „Milionere“ još od 2013. godine, kada su igrali finale i izgubili od Bajern Minhena (2:1). Prošlo je 11 godina, a Terzić je uspio odvesti tim među četiri najbolje ekipe Evrope. Prvi je trener kojem je to uspjelo još od Jirgena Klopa (Jurgen Klopp).

Kada su bile izvučene grupe, mnogi su unaprijed „prežalili“ Borusiju Dortmund. Međutim, Terzić i njegovi izabranici preživjeli su „grupu smrti“, izbacili Milan i Njukasl, a u polufinalu će igrati s PSG-om, s kojim su zajedno prošli grupu.

I niko nije više zaslužio da se hvali od Terzića. On je vojnik kluba sa Signal Iduna Parka. Bio je asistent, a prvi put je za trenera postavljen 2020. kao privremeno rješenje. Potom je prebačen na funkciju skauta, pa tehničkog direktora. Iako je imao ponude Herte, Lajpciga, Bešiktaša..., ostao je vjeran Dortmundu.

Prvi tim je ponovo preuzeo prošle godine, kada je Marko Roze (Marco Rose) dobio otkaz. Bio je na pragu osvajanja Bundeslige, prve nakon 11 godina čekanja, ali se san pretvorio u košmar. Međutim, Terzić i Borusija bili su jači od poraza, a sada su u polufinalu Lige prvaka.

I na tom putu Terzić je nadmudrio Dijega Simeonea. Čovjek koji je majstor za nokaut-fazu ostao je na koljenima, dok je njegov Atletiko završio nastup u Ligi prvaka.

Edin Terzić rođen je 30. oktobra 1982. godine u njemačkom Madenu, a vuče porijeklo iz Donjeg Vakufa. Uz BiH nije vezan samo porijeklom.

- Volim Bosnu i Hercegovinu, pogotovo bosanski narod koji je uvijek veseo, nasmijan – rekao je Terzić ranije za „Avaz“. Terzić voli BiH, a ona se njime ponosi jer je on jedan uspješni Bosanac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.