LIČNOST DANA

Marin Vukoja: Samozatajni profesionalac

Najveći dobitnici izbora novog sudije Ustavnog suda BiH su Vukoja i harmonizirani odnosi, a gubitnik Denis Bećirović

Vukoja: Spriječeno da političko podzemlje upravlja Ustavnim sudom BiH. Screenshot

30.5.2024

Višemjesečna politička borba oko izbora sudije Ustavnog suda BiH Marina Vukoje završena je dramatičnom sjednicom Parlamenta FBiH, koja je trajala satima i bila je obilježena žestokim sukobom vladajuće Trojke i gubitničkih SDA i DF-a. Čovjeku koji važi za izvrsnog sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a prije toga i Doma naroda, te drugih stručnih funkcija, za najveći minus je populistički uzeta naklonost HDZ-a prema njemu.

To se izjednačilo s rigidnom stranačkom pripadnošću Vukoje, koji godinama slovi kao izuzetno smiren, odgovoran i depolitiziran profesionalac.

Upozorenje kakvo je, primjerice, u intervjuu za emisiju „Polis“ izrekao Fahrudin Radončić opozicija je vješto skrivala kao zmija noge. A, riječ je o neospornoj činjenici da su Mirsad Ćeman i Suada Palavrić za sudije istog Ustavnog suda bili izabrani kao potpredsjednici SDA, odnosno najviši dužnosnici tadašnje vladajuće stranke.

Principi koji su tada važili, u Vukojinom slučaju su potpuno htjeli biti pogaženi i Trojka je pokazala zavidnu stabilnost da ne popusti ucjenama. Iza velikih riječi opozicije, u biti se sakrivala želja duboke države i kruga oko dinastije da zadrži dominantan utjecaj na Ustavni sud.

Ovog puta to nije prošlo. Vladajuća familija izgubila je još jednu važnu polugu u koju su htjeli instalirati sebi podobne Hrvate.

Ipak, da ovo ne bude jednodimenzionalna politička bitka, posve iznenada se potrudio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Javnim pozivom članovima SDP-a da u Parlamentu obore Vukoju, on je izgubio toliko potrebnu predsjedničku neovisnost.

Ali, pokazao je nešto, po njega, mnogo gore: Njegov utjecaj na SDP je minoran i poražavajući po nekog ko je sjeo u Predsjedništvo BiH na prijedlog te stranke i podršku mnogo šire koalicije.

Zato se logičnim epilogom čini da su najveći dobitnici iz cijele situacije Vukoja, harmonizirani bošnjačko-hrvatski odnosi, pa i neovisnost Ustavnog suda BiH, a da je najveći gubitnik Denis Bećirović.

Na kraju, objavljena informacija o javnoj podršci OHR-a Vukojinom izboru neovisni je pečat na ispravnost odluke Trojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.