KOMENTAR DANA

Nadrealizam u čekaonici

Radnici u BiH toliko su puta izigrani da su čini se sve više počeli uzimati stvari u svoje ruke

Admir Jamaković. Avaz

Piše: Admir Jamaković

9.10.2019

Nećemo prekinuti štrajk dok Vlada Kantona Sarajevo ne ispuni naše zahtjeve, poručili su odlučno zdravstveni radnici prekjučer na protestima. Okupilo ih se nekoliko stotina tražeći veće plaće i bolje uvjete rada. Spustili su sve ljestvice i kažu, ispod ne mogu. 

Nosili transparente, zviždali, ali džaba. Iz Vlade im se niko nije obratio. Ranije su im poručili para nema. 

Za ovakvim ljudima vapi Evropska unija, a kod nas na ulici traže svoja prava, čulo se na protestima. 

Nastavljaju sa štrajkom pa će tako opet najviše ispaštati građani koji moraju ljekaru na pregled jer se primaju samo hitni slučajevi. 

Doktori nisu u štrajku, ali jesu drugi zdravstveni radnici. Doktor bi vas pregledao, ali nema ko uzeti karton i naručiti vas. Nadrealizam u čekaonici. 

Je li trebamo uzeti toljage i uvesti reda u ovoj državi, pitao se opravdano nezadovoljni Sarajlija nakon što njegovu 99-godišnju majku zbog štrajka nisu htjeli primiti na pregled u Dom zdravlja „Novi Grad“. 

Puno je pitanja, a malo odgovora. Ko odlučuje šta je hitan pregled, a šta nije? Opstruiraju li doktori svoje kolege koji štrajkuju, kako tvrde iz Sindikata radnika u zdravstvu KS i zbog čega? 

Sve liči na teatar apsurda. Ali to je Bosna i Hercegovina.  

Zdravstveni radnike podržale su kolege iz obrazovanja i pridružili im se na protestima. Kamo sreće da je kod njih bolje, ali nije. Uvjeti rada skromni, plaće male. Ministrica podnijela ostavku koja nije prihvaćena, reforma obrazovanja godinama na čekanju... 

U jamu Stranjani jučer su sišli i rudari u Banovićima. Boje se za svoja radna mjesta. Ne vjeruju obećanjima da neće ostati bez svojih radnih mjesta. O uvjetima rada ne vrijedi više ni ponavljati. 

Radnici u BiH toliko su puta izigrani da su čini se sve više počeli uzimati stvari u svoje ruke ne bi li neko počeo uvoditi red, pa makar i toljagama. Ulice su postale njihova čekaonica za koju vjeruju da je ulazak u bolju i sretniju budućnost.

   

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.