KOMENTAR DANA

Dosta je!

Dignite glas za one koje to više ne mogu, jer su svoju bitku prerano izgubile

Je li žena zaista kriva zbog svoje ljepote ili, ne dao Bog, pameti?. Anadolija

Piše: Nerma Ajnadžić

15.10.2022

Zbog žena su se vodili ratovi, a nikada ih žena nije pokrenula. Moć jedne osobe ženskog spola je nemjerljiva, a zamislite šta se desi kada se udruže. Jedino kada muškarac može „pobijediti“ jeste onda kada upotrijebi fizičku snagu. I, nažalost, neki je prečesto koriste.

Nasilja nad ženama sve je više, pa su tako i ubistva nježnijeg spola sve češća. Zašto? Vi koji koristite fizičku snagu protiv njih, imate li dogovor na to?

Je li žena zaista kriva zbog svoje ljepote ili, ne dao Bog, pameti? Je li ona kriva što vi, „muškarčine“, ne znate pronaći ispušni ventil od svakodnevnog stresa, pa se okrenete protiv nje? Idite, pobogu, u teretanu pa se ispušite, planinarite, vozite se u nedogled. Ali ne dirajte ženu.

To se isto sutra može desiti vašoj majci, sestri, kćerki... I kada ugledate modrice po tijelu, koje ona bezuspješno pokušava sakriti, hoćete li joj reći da je ona kriva? Dosta je!

Patrijarhalni odgoj po principu „Žena si, šuti i trpi“ više ne pije vode. Niti šutimo, niti trpimo. Ali pravosudne institucije trebaju poduzeti ono što je do njih, a to je donijeti jasne i konkretne zakone. Zaštitite nas, ne dajte da naša bol bude samo još jedno mrtvo slovo na papiru!

Sramota! Sramota je da smo u 21. stoljeću svjedoci sve češćih smrtnih ishoda nakon prepirke među članovima porodice, sramota je što moraju na ulice izaći da još jednom ukažu da nisu vreće za udaranje, već žene, majke, kraljice.

Porodica je svetinja, kroz stoljeća je to ostalo nepromijenjeno. Zato, učimo svoju djecu da ne smiju biti nasilnici, jer to je ništa drugo nego učiti ih da budu kukavice. Učimo ih isto tako da nikada ne budu žrtve, već da jasno prstom pokažu na one koji bi željeli od nekoga napraviti žrtvu. Šutnja neće pomoći, a daleko od toga da će nas zaštititi.

Dignite glas za one koje više to ne mogu, jer su svoju bitku prerano izgubile!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.