BOLNI OPROŠTAJ

Abdulah Sidran za "Avaz" o odlasku velikana Ivana Kordića: U njemu je bila svetačka gospoština

Čovjek mojih godina iza svojih leđa ima mnogo, mnogo ljudskih gubitaka, mnogi su veoma bolni i ne daju se preboljeti, rekao je Sidran

Sidran: Kordić je čovjek od maksimalnog digniteta. Avaz

Nerma Ajnadžić

19.1.2023

Vijest o smrti Ivana Kordića, bosanskohercegovačkog pjesnika, književnog kritičara i novinara, potresla je mnoge.

Među njima je i veliki književnik i akademik Abdulah Sidran. Za portal "Avaza" Sidran je rekao da je još potresen, da je odlazak Kordića za njega veliki gubitak.

- Čovjek mojih godina iza svojih leđa ima mnogo, mnogo ljudskih gubitaka. Mnogi su veoma bolni i ne daju se preboljeti.

Ovaj moj jučerašnji gubitak, moje porodice, prijatelja, odlazak moga brata, druga, moga saputnika životnog ide u najbolnije gubitke koje sam imao u životu - kazao nam je Sidran.

Dodao  je da je njihovo prijateljstvo trajalo više od 60 godina.

Ivan Kordić. BHRT

- Bezbrojni su sati, dani i noći koje smo mi zajedno proveli. Ono što je meni od najranijih godina kod moga Ivana bilo najmilije jeste jedna apsolutno svetačka, nedodirljiva gospoština u njemu. Ne smijemo to vezivati u klasnome smislu, nego jedno uzvišeno ljudsko dostojanstvo da ne postoje niti okolnosti niti sila koja je njega mogla nagnati da siđe iz svog dostojanstva i počne tračati o kolegama i klegicama. Takve situacije bi prevazilazio duhovitim, kratkim mudrostima, gdje bi šutnuo i onoga ko ga mami u poganu priču.

To je jedan čovjek od maksimalnog digniteta, mogao je biti nama svima uzor u tome kako se odnositi prema kolegama, poslu... Predivan čovjek - zaključio je Sidran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.