AUTOR DR. ENES DEDIĆ

Otvorena izložba "Povelje bosanskih vlada i vlastelina 1.189-1.461"

Cilj je bio približiti, ukazati i prilagoditi slojevitu historiju Bosne u srednjem vijeku i srednjevijekovnog bosanskog čovjeka modernom poimanju

Sa otvaranja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
S. S.

18.5.2023

Izložba "Povelje bosanskih vladara i vlastelina 1189- 1461" autora dr. Enesa Dedića otvorena je u prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 Ova historijska epoha predstavlja jedan od najosjetljivijih perioda iz bosanskohercegovačke historije.

Cilj je bio približiti, ukazati i prilagoditi slojevitu historiju Bosne u srednjem vijeku i srednjevijekovnog bosanskog čovjeka modernom poimanju i shvatanju građana Bosne i Hercegovine danas.

U sklopu ove izložbe prezentirane su povelje bosanskih banova, kraljeva i najistaknutijih vlastelina, od vremena bana Kulina do posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Povelje su pisane ćiriličnim i latiničnim pismom, na staroslavenskom i latinskom jeziku. U tom kontekstu posebno je specifična čuvena povelja bana Kulina koja je pisana na oba jezika i pisma. U okviru ove izložbe su prikazane slike originalnih povelja izuzev povelje Kulina bana koja je prikazana u starijem prijepisu. Svaka od povelja obrađena je na način da je prikazana slika, ispis sadržaja povelje i prevod teksta na bosanski jezik.

- Cilj izložbe jeste približiti građankama i građanima Bosne i Hercegovine glasove srednjovjekovnih Bošnjana u njihovom izvornom obliku. Transkripcija i prevod povelje omogućavaju svima zainteresiranima da na osnovu pročitanih rečenica bosanskih vladara i vlastelina donesu vlastiti sud o određenim događajima iz historije bosanskog srednjeg vijeka.- kazao je dr. Enes Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.