BESPLATAN ULAZ

Historijski muzej Bosne i Hercegovine započeo s obilježavanjem Međunarodnog dana muzeja

Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u Međunarodnom danu muzeja

Historijski muzej BiH. Facebook

D. R.

18.5.2024

Historijski muzej Bosne i Hercegovine otvorio je svoja vrata povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava u svijetu.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja - najveći muzejski događaji u Bosni i Hercegovini održava se 18. maja. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u Međunarodnom danu muzeja. Prošle, 2023. godine, na manifestaciji je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija.

Iz Historijskog muzeja BiH su pozvali sve građane da se pridruže i dođu na obilježavanje Dana muzeja.

- Iskoristite sunčani dan kao priliku za posjetu muzeju - ulaz u muzej je slobodan - navedeno je.

Historijski muzej BiH. Facebook

Historijski muzej BiH je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Muzej čuva oko 400.000 muzejskih predmeta koje obrađuje, čuva i prezentuje javnosti priređujući stalne i povremene izložbe.

Sva muzejska građa je dostupna javnosti, stručnim i naučnim radnicima iz zemlje i inostranstva.

ICOM-ov Savjetodavni komitet svake godine predlaže društveno relevantnu temu za Međunarodni dan muzeja, različitim aktivnostima prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda, ukazati na značaj muzeja koji imaju za razvoj društva, njihove probleme, te afirmirati muzeje kao javne ustanove, omogućavajući tako svim muzejima svijeta da se u maju usredotoče na isti sadržaj pa poruke muzejske zajednice snagom sinergije snažnije odjekuju u javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.