BESPLATAN ULAZ

Historijski muzej Bosne i Hercegovine pripremio bogat program povodom Međunarodnog dana muzeja

Posjetioci imaju priliku da uživaji i u radionici „Put života"

Izložba "Put života" u Historijskom muzeju BiH - Avaz
Izložba "Put života" u Historijskom muzeju BiH - Avaz
Izložba "Put života" u Historijskom muzeju BiH - Avaz
Izložba "Put života" u Historijskom muzeju BiH - Avaz
Izložba "Put života" u Historijskom muzeju BiH - Avaz
+9
D. R.

18.5.2024

Historijski muzej Bosne i Hercegovine otvorio je svoja vrata povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava u svijetu.

Muzej je pripremio bogat program i sadržaj za posjetioce pa je tako u 11 sati bio upriličen restauratorski atelje.

Izložba Put života

- U maju je započela restauracija vanjskih muzejskih eksponata. Pridružite se studentima i profesorima Odsjeka za restauraciju i konzervaciju Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu – istražite kako izgleda proces obnove naslijeđa – naveli su iz Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Facebooku.

Posjetioci imaju priliku da uživaji i u radionici „Put života/Archipelago“.

Izložba Put života istražuje glavnu komunikacijsku trasu opkoljenog Sarajeva, koja je uspostavljena kako bi se izbjegla Aleja snajpera, vjerovatno najvažnija referentna tačka na mapi opsade. Izložba je obogaćena arhivskom platformom The Archipelago, koja je sastavljena od aplikacije za proširenu stvarnost i online platforme, a razvijena je uz podršku Goethe instituta BiH.

Najveći muzejski događaj

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja - najveći muzejski događaji u Bosni i Hercegovini održava se 18. maja. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u Međunarodnom danu muzeja. Prošle, 2023. godine, na manifestaciji je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija.

Pored izložbe "Put života" i restauratorskog ateljea, posjetioci imaju priliku da uživaju i u radionici "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace".

Muzičko-poetski recital „Kad sevdah govori“ koji predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od strane poznatih pjesnika i književnika, te izvođača, također će biti upriličen večeras u 20.00 na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni će joj se pridružiti gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.