LIČNOST DANA

Glas poniženih

S. K.

5.7.2018

Isplati se boriti za pravdu. Dok živim, borit ću se protiv nekažnjivosti i proganjati ratne zločince. Ponovila je ovo i jučer na svom Facebook profilu Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“, nakon što joj je uručen počasni doktorat Kaledonijskog univerziteta u Glazgovu.

Prestižni univerzitet prepoznao je borbu koju Bakira, kao jedna od hiljada žena silovanih u ratu, vodi protiv nepravde, protiv zločinaca, koji i danas slobodno šetaju širom Bosne i Hercegovine, pa i po njenom rodnom Višegradu.

Bakirina borba za prava silovanih, mučenih, poniženih žena, počela je odmah nakon rata. Ona je pokrenula povratak u Višegrad, u pratnji međunarodnih snaga, ušla je u grad svog djetinjstva i među policajcima prepoznala silovatelje i ubice. Njena se osveta pretvorila u prikupljanje činjenica i izjava. Svjedočanstva koja je osobno prikupila išla su u Haški tribunal i prema istražnim organima BiH.

U Glazgovu su Bakiru nazvali inspiracijom za sve žene svijeta, prepoznali su njena nastojanja da mnogim ženama da glas, podršku, nadu. Njen su primjer slijedile mnoge žene i progovorile o paklu i torturama koje su proživjele. Takav hrabar korak rezultirao je pravomoćnim presudama ratnim zločincima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.