REGION

Dušan Janjić za Avaz.ba: Vučić će odnijeti uvjerljivu pobjedu jer čvrsto drži poluge sistema

2.4.2017

Loša predizborna kampanja, iz koje se nije moglo znati o kakvim je izborima riječ, veliko razočarenje birača ponudom kakvu imaju, neki su od razloga za malu izlaznost na današnjim predsjedničkim izborima u Srbiji. Takvog mišljenja je politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić. 

Nerelevantni podaci

U razgovoru za Avaz.ba, Janjić ocjenjuje kako opozicija u Srbiji nije imala uvjerljivu kampanju, niti jedinstvene mobilizacije protiv Aleksandra Vučića, "koji čvrstvo drži sistem u svojim rukama".

- Čak mislim da je njemu na manjoj izlaznosti prostor za manipulisanje veći - rekao nam je Janjić.

Prema njegovim riječima, nerelevantno je porediti podatke o izlaznosti s ovih i prethodnih izbora, s obzirom da su 2012. godine osim predsjedničkih bili održani i parlamentarni.

- Tada je to bila opšta mobilizacija. Sve u svemu, mislim da mala izlaznost govori o nečemu drugome - ukupnoj neubjedljivosti kampanja svih kandidata - ističe Janjić.

Navodi kako se nije moglo razaznati o kakvim se zapravo izborima radi.

- Sticao se utisak da nam predstoje izbori za Vladu i Parlament. Svi su govorili o promjenama u Vladi, a malo ko o obavezama predsjednika. Dakle, ni po čemu se nije dalo zaključiti da je to predsjednička kampanja. Pretpostavljam da je i to utjecalo na malu izlaznost birača - govori Janjić.

Razočaranje birača

U Srbiji je, dodaje, prisutno veliko razočaranje birača ponudom koju imaju. 

- Ljudi osjećaju da nema mogućnosti da se u ovim uslovima formira neka bolja ponuda. Po meni, sve ovo nije bilo baš mnogo motivirajuće za izlazak i relativno mala izlaznost, koja možda i pređe 50 posto, neće biti nikakvo iznenađenje - smatra Janjić.

Tvrdi kako se, ustvari, radi o borbi za Vladu, u kojoj "glavni igrač uopše nije prisutan u zemlji" (Moskva, op.a.).

Janjić, koji je kao predsjednik stranke "Aktivna Srbija", povukao svoju kandidaturu za predsjedničke izbore, poručuje kako se iz dva razloga može očekivati ubjedljiva pobjeda Aleksandra Vučića, čime bi bio izbjegnut drugi krug izbora.

- Prvi razlog je taj što je imao najveću podršku u istraživanjima javnog mnijenja, a drugi što čvrsto drži poluge sistema - naglašava Janjić.

Podsjećamo, ukoliko jedan od 11 kandidata na današnjim izborima osvoji više od 50 posto glasova, bit će ujedno i novi predsjednik Srbije. Međutim, ukoliko nijedan od njih ne dobije 50 posto podrške biračkog tijela, bit će održan i drugi krug izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.