REGION

Stefanović: Potpuno nelogično što Albanci odbijaju pomoć u pronalaženju ubice Ivanovića

Avaz.ba

19.1.2018

Nema iskrene želje prištinskih vlasti da se na slučaju ubistva Olivera Ivanovića radi najprofesionalnije moguće i potpuno je nelogično odbijanje Prištine da organi iz Srbije pomognu u istrazi, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Kada se želi najbolja moguća istraga, smatra Stefanović, onda se uključuju svi oni koji mogu svojim radom, iskustvom, poznavanjem terena i istraga te vrste da pomognu, a naša policija, kaže ministar, ima izuzetno iskustvo u rješavanju različitih slučajeva, a njih - ne žele u istrazi.

"To pokazuje da nema želje da se dođe do brzog i efikasnog rješenja. Mi smo to tražili i insistirali što i imamo pravo po tehničkom sporazumu koji je potpisan, imamo pravo da naši istražni organi učestvuju u tome. Upravo insistiramo na tome, da bi se sve relevantne informacije prikupile, povjerenje srpskog stanovništva svakako je veće u institucije Srbije i imamo mogućnost da doprinesemo i dođemo do onih ubica koje su to zaista učinile i do svih organizatora", rekao je Stefanović za Pink.

Zahtjev Srbije za saradnjom, podvlači Stefanović, zaista nije politički, već s ciljem otkrivanja ubica Olivera Ivanovića, a, kako smatra, kreiranje situacije gdje se saradnja odbija i pravi se teatar od toga, dovodi do toga da postoji sumnja da to neće voditi ka ubicama, da će slučaj biti korišten i zloupotrebljavan i da se medijski skreće pažnja "na ovu ili onu stranu". 

"Zbog toga je za nas to potpuno neprihvatljivo. Mi smo počeli sopstvenu istragu, koja također dolazi do određenih informacija, ali je mnogo teže kada niste na terenu, nemate uvid u kamere, potencijalne svedoke. Mi ne možemo to operativno da uradimo i onda se postavlja pitanje, kada prolazi previše dana, da li ćemo imati rješenje ovog slučaja, ili će prištinske vlasti voditi slučaj da se on ne riješi", kaže Stefanović.

"Nažalost", kako je rekao, više se saznalo iz medija pod kontrolom Prištine, a to curenje informacija iz istrage, smatra Stefanović, vrlo je neprofesionalno.

Sa takvim informacijama, kaže, mora se pažljivo.

"Ja ne znam zašto nekome ne odgovara da uključi institucije Srbije u taj proces. Mi nismo rekli da ćemo biti nadležni za svaki korak, da ne želimo da više iko učestvuje, spremni smo da budemo dio istražnog tima, ali da imamo uvid u sve, a kako vrijeme odmiče i odbija se učešće institucija koje mogu da doprinesu rešenju, to znači da niste baš voljni da pronađete rješenje", smatra Stefanović.

To, prema njegovom mišljenju, ostavlja ogroman prostor za špekuliranje koji su motivi da se ne želi da se taj slučaj riješi, a sve to, kako kaže, čini te ljude uznemirenim, takav tragični čin, teroristički akt, čini ljude osjetljivim i povrijeđenim i jedino što može ljude da umiri i brzo da vrati povjerenje da je mirna situacija moguća, jeste rješenje ovog slučaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.