POREZNI DUGOVI

Davor Šuker dužan šest miliona kuna

Nakon što su poreznici utvrdili da je imao neprijavljeni dohodak

Šuker: Imao neprijavljeni dohodak od 12,8 miliona kuna u 2015.. Arhiv

Avaz.ba

26.9.2019

Predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Davoru Šukeru prijeti zapljena luksuznog stana zbog poreznog duga od šest miliona kuna (više od milion i po maraka). 

Radi se o stanu u potkrovlju vile Portheim u Opatiji, koji je Šuker kupio za milion eura prije deset godina. Država je "na metu" stavila ovaj stan jer Šuker nije ni tri godine nakon poreznog rješenja podmirio svoj dug prema državi. Taj dug je nastao nakon što su poreznici utvrdili da je Šuker 2015. godine imao neprijavljeni dohodak od 12,8 miliona kuna (više od 3 miliona maraka). 

Te godine predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza posudio je Zdravku i Mariju Mamiću 12 miliona kuna (malo više od 3 miliona maraka) da plate kauciju za izlazak iz istražnog zatvora. Porezna uprava je, također, utvrdila da je u toj godini Šuker imao prihode od 600.000 kuna (malo više od 150.000 KM), a da su mu izdaci iznosili oko 1,5 miliona kuna (oko 400.000 KM).  

Zbog toga mu je na tih 12,8 miliona kuna neprijavljenog dohotka razrezan porez kao na drugi dohodak po stopi 40 posto te još 18 posto prireza.  

Kako Šuker nije podmirio taj dug, država je u maju ove godine upisala hipoteku na njegov stan u Opatiji. Šuker je poreznicima pokušao dokazati porijeklo spornog novca, pa je tako za 12 miliona kuna koje je posudio Mamićima tvrdio da se radi o ušteđevini koju je stekao dok je bio fudbaler. 

Priložio im je i ugovore koje je kao profesionalni fudbaler sklopio s evropskim klubovima, a to su Sevilja, Real Madrid, Arsenal, Vest Hem i Minhen 1860. Šuker je navodno tvrdio da taj novac nije držao u banci nego kod sebe i zato ne može kao dokaz priložiti bankovne izvatke. Ali poreznicima to nije bilo uvjerljivo, s obzirom na to da se Šuker prije više od 10 godina prestao profesionalno baviti fudbalom, pa se nije moglo utvrditi koliko je novca koji je zaradio kao igrač u međuvremenu potrošio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.