REAKCIJA

Plenković: Milanovićevo pravo da ode, naša obaveza da ostanemo

Godišnjica obilježavanja akcije "Bljesak"

Andrej Plenković. Ivica Galović/PIXSELL

Fena

1.5.2020

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u petak tvrdnje predsjednika Republike Hrvatske da je dolazak nekoliko učesnika obilježavanja operacije "Bljesak" u majici s napisanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" namjerna provokacija, ocijenivši da je "Milanovićevo pravo otići, a njihova obaveza ostati". 

- Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito neko javio da neki od učesnika obilježavanja ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka. Njegovo pravo je da ode, naša obaveza da ostanemo ovdje - komentirao je Plenković odluku Zorana Milanovića da napusti obilježavanje godišnjice akcije Bljesak.

Odbacio je tvrdnje da se radi o namjernoj provokaciji, a na upit smetaju li njemu takve majice, rekao je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, navodi Hina.

- Naravno da niko nije znao da će doći s tim majicama. Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a - kazao je Plenković.

- Razlika koju radimo na ovaj način, dakle ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Nema mjesta provokacijama, mi smo ovdje i u ime institucija - rekao je premijer.

Andrej Plenković. Ivica Galović/PIXSELL

Istaknuo je i kako se njegova vlada jasno odredila o spornom natpisu: "Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznjedrilo dokument koji vrlo precizno identificira trenutke u kojima se neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava."

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković također je ocijenio da je Milanovićevo napuštanje obilježavanja bilo neprimjereno.

- Mislim da nije bilo u redu i nije bilo primjereno. Izjavom u Jasenovcu otvorio je svjetonazorske ideološke prijepore. Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima. Nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mjesta - ustvrdio je Jandroković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.