ZAŠTITA ISTINE

Burna rasprava u Skupštini Crne Gore: Živjet će Republika Srpska, povucite Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Sram bilo svakog onog ko negira bilo koji zločin, poručio je Boris Bogdanović

Jovan Vučurović. Screenshot

A. K. / AntenaM

9.6.2021

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici nalazi se na dnevnom redu Skupštine Crne Gore koja zasjeda danas. 

Rezolucija, koju je u parlamentarnu proceduru uputila Bošnjačka stranka Crne Gore, će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda. 

Tekst Rezolucije predviđa da Skupština Crne Gore potvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid jula 1995. godine. Također, u tekstu se ističe da Skupština potvrđuje da je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti. Rezolucija predviđa da Skupština osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a takođe se proglašava 11. jul Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Međutim, počelo je burno. Tako je poslanik DF-a Jovan Vučurović Rezoluciju nazvao je provokacijom i ustvrdio da je ona direktno usmjerena protiv srpskog naroda. Posrijedi je, tvrdi, satanizacija srpskog naroda. Najavio je i da neće podržati Rezoluciju. 

- Živjet će Republika Srpska, povucite Rezoluciju, za mene ovo nije pomirenje nego provokacija - poručio je Vučurović.

Boris Bogdanović je poručio da se nikad neće klanjati zločincima.

- Klanjam se i klanjat ću se svim žrtvama, nikad zločincima. Sram bilo svakog onog ko negira bilo koji zločin, nad Srbima, Muslimanima, Hrvatima, u Srebrenici, u Oluji, Bukovici, Murinu... - naveo je Boris Bogdanović iz kluba Mir je naša nacija.

Glasaćemo za Rezoluciju ako se jasno navede da su za zloćine krivi pojedinci, a ne narod, naveo je Bogdanović.

- Saosjećam kao čovjek sa svim žrtvama, niko nema pravo da prećuti nijedan zločin. Ne smijemo zločine dijeliti na presuđene i na nepresuđene, jer za neke zločine nikad nije suđeno. Ako su pojedinci pravili zločine treba da budu osuđeni - kazao je Vladimir Joković iz SNP-a.

Ako će ova Deklaracija biti proširena da osudi sve zločine, presuđene i nesuđene, dići ćemo ruku za to, kazao je Joković.

- Moj glas će uvijek biti na strani preko 8.000 žrtava - kazala je Suada Zoronjić iz URE. Kako je navela, Deklaracija koju je ponudila BS je jednostrana, kazala je ona.

Socijaldemokrate nemaju dilemu kad je riječ o Srebrenici, poručuje Ivan Brajović i najavio da će glasati za Rezoluciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.