U SKLADU S EU

U Hrvatskoj stupila nova pravila vezana za prelazak granice

Covid-potvrde se skraćuju kada riječ o prelasku granice, međutim za one koje su do sada izdane, sve ostaje kao i ranije kada je u pitanju njihova primjena, ali unutar Hrvatske

Skraćeno je period prema kojem će se izdavati EU digitalne Covid-potvrde. ARHIV

E. Ć.

1.2.2022

Za putovanja izvan Hrvatske i ulazak u tu zemlju od danas vrijede nova pravila koja se usklađuju na evropskoj razini. Naime, prema novim pravilima se ukidaju mjere temeljene na Covid-kartama, te će se od sada moći putovati samo s Covid-potvrdama.

U skladu s novim pravilima Evropske unije, Covid-potvrde se skraćuju kada riječ o prelasku granice, međutim za one koje su do sada izdane, sve ostaje kao i ranije kada je u pitanju njihova primjena, ali unutar Hrvatske.

Skraćeno je period prema kojem će se izdavati EU digitalne Covid-potvrde. Naime, prema novim pravilima izdavat će se onima koji su cijepljeni sa dvije doze na 270 dana, umjesto dosadašnjih 365, dok se kod PCR testova ništa ne mijenja, odnosno može proći 72 sata od testiranja, dok se s brzim antigenskim testom preko granice može ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja. Kada je riječ o preboljenju, preko granice se može u roku od 180 dana od preboljenja koronavirusa.


- Postoji i nacionalna komponenta Covid-potvrda, kod nas je to za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Nakon razgovora smo zaključili da tu ne bismo mijenjali ništa s obzirom na to da je sistem uhodan - rekao je Davor Božinović, šef Štaba i ministar unutrašnjihb poslova Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.