POSLAO DOPIS HNB-U

Autor sporne kovanice eura povukao svoj prijedlog: Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje

Riječ je o kovanici na kojoj se nalazi kuna, međutim ispostavilo se da je kuna bez dozvole preuzeta s fotografije britanskog fotografa

Stjepan Pranjković: Odriče se bilo kakvih prava. Agencije

E. Ć.

7.2.2022

Autor sporne kovanice Eura Stjepan Pranjković je poslao dopis Hrvatskog nacionalnoj banci (HNB) u kojem je naveo da povlači svoj prijedlog. 



Preuzeo fotografiju bez dozvole

Podsjećamo, riječ je o kovanici na kojoj se nalazi kuna, međutim ispostavilo se da je kuna bez dozvole preuzeta s fotografije britanskog fotografa.

- Potaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava - napisao je Pranković, te dodao:

- Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti.

Za svoj rad dobio oko 36.000 KM

Komisija za novac Hrvatske nacionalne banke će danas održati sjednicu, gdje će očitovati i o dopisu Prankovića. Inače, on je za svoj rad dobio oko 18.000 KM. Također, autoer je i za dva drugoplasirana rada, za koje je inkasirao po 9.000 KM. Dakle, sveukupno oko 36.000 KM.

Hrvatsko dizajnersko društvo se oglasilo i iskazalo očekivanje da će HNB preuzeti odgovornoost za neprofesionalno provođenje takmičenja za dizajn, kao i za rješenja koja ne doprinose hvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Evropi, piše "Index.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.