PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović o sankcijama Maroviću: Nije moje da komentarišem listu, Srbija je mjesto zastoja

Trebalo bi uputiti apel Srbiji da ispuni svoje obaveze iz ugovora o međunarodno-pravnoj saradnji i odgovori na očekivanja Crne Gore, kazao je Đukanović

Milo Đukanović i Svetozar Marović. Agencije

E. Ć. / Vijesti.me

12.4.2022

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović je povodom američkih sankcija nekadašnjem funkcioneru te stranke Svetozaru Maroviću poručio da je već rekao kako su Crna Gora i njeni organi pokazali u tom slučaju beskompromisnost u realizaciji dosljednje primjene odredbi ustavno-pravnih načela.

- Do danas nije došlo do ispunjavanja obaveza Srbije. Trebalo bi uputiti apel Srbiji da ispuni svoje obaveze iz ugovora o međunarodno-pravnoj saradnji i odgovori na očekivanja Crne Gore. 

Nije moje da komentarišem zašto se na listi SAD našao Marović. Mogu na neki način da razumijem njihovo obrazloženje, ali je važnije da identifikujemo mjesto zastoja, a to je država Srbija - rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore danas se na Cetinju sastao sa svojim makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim.



Lista američkih sankcija za zapadni Balkan je objavljena jučer, a na njoj se, kada je riječ o Crnoj Gori, našao jedino Svetozar Marković. 

On se našao na "crnoj listi" američkog Ministarstva finansija zbog umiješanosti u korupciju. Ministarstvo finansija SAD podrazumijeva sankcije u vidu blokade imovine i prihoda od imovine u Sjedinjenim Američkim Državama. 

U saopćenju američkog Ministarstva finansija, navodi se da su Maroviću uvedene sankcije "zbog odgovornosti ili saučesništvo, direktnu ili indirektnu umiješanost u korupciju vezanu za zapadni Balkan, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito".

Podsjeća se da je Marović bio predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. i bivši potpredsjednik DPS-a do 2015. On je nakon toga bio i vicepremijer Vlade kojom je rukovodio DPS i u kojoj je imao većinu ministara.

Marovića su crnogorske vlasti uhapsile 2015. zbog sumnje u umiješanost u korupcionaške slučajeve velikih razmjera povezane sa građevinskim projektima (Zavala) u opštini Budva. On je 2016. godine potpisao dva sporazuma o priznanju krivice kojima je priznao sve optužbe za korupciju zbog čega je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, ali je pobjegao u Srbiju prije odsluženja kazne. Srbija odbija da ga izruči, pišu Vijesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.