TELEFONSKI RAZGOVOR

Erdoan čestitao Đukanoviću formiranje nove Vlade: Učinit će tradicionalno dobre odnose dvije države još boljim

Đukanović je zahvalio Erdoanu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost zapadnog Balkana

E. Ć.

29.5.2022

Milo Đukanović i Redžep Tajip Erdoan. Agencije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) čestitao je predsjedniku Crne Gore formiranje nove Vlade putem telefonskog razgovora. Erdoan je rekao da je ona pokazatelj dobrih odnosa između različitih kultura u Crnoj Gori i da će tradicionalno dobre odnose dvije države učiniti još i boljim.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore je saopćeno da je Đukanović razgovarao sa Erdoanom oko aktuelnih dešavanja u Evropi, ali i o stanju u regionu zapadnog Balkana i jugoistoka Evrope.


Raditi zajedno na okončanju krize u regionu

- Erdoan je naglasio da, kao članice NATO-a i kandidati za EU, Crna Gora i Turska treba da rade zajedno na okončanju krize u regionu. 

On je čestitao Đukanoviću skoro preuzimanje predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i izrazio spremnost Turske na saradnju i razmjenu iskustava sa Crnom Gorom. 

Đukanović je izrazio zadovoljstvo održanjem kontinuiteta dijaloga sa tradicionalnim prijateljem. Zahvalio je Erdoanu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost zapadnog Balkana, zbog čega je, ističe, veoma važno održanje kontinuiranog dijaloga, imajući u vidu posvećenost Turske regionu - navodi se u saopćenju.


Priznanje Erodanovoj politici posrednika

Đukanović je odao priznanje politici Erdoana da "odigra ulogu dobrog posrednika" i da pomogne da se dvije strane rata u Ukrajini što prije vrate političkom dijalogu.

- Ponovio je poziciju Crne Gore da je rat u Ukrajini ozbiljan signal ugrožavanja evropske bezbjednosti i istovremeno test istrajnosti zemalja članica NATO da odbrane vrijednosti na kojima Savez počiva.

Predsjednik je naglasio zainteresovanost Crne Gore za očuvanje evropskog i jedinstva NATO-a, uz uvjerenje da vanredan momenat evropske bezbjednosti "od nas traži dodatne napore na koje smo spremni" i koji će dobiti potvrdu na samitu u Madridu. Erdoan je uputio je poziv predsjedniku Đukanoviću da zvanično posjeti Ankaru, na čemu će dalje raditi dva diplomatska predstavništva - saopćeno je iz kabineta predsjednika Crne Gore, prenose Vijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.