NA SJEDNICI VLADE

Plenković o sankcijama Čavari: Pogrešna neutemeljena politička odluka

Sve što i u konačnici gospodin Čavara činio bilo je samo artikuliranje tog političkog stava koji je u velikoj mjeri podržan od strane Vlade Republike Hrvatske

U NSK održana sjednica Vlade Hrvatske. SLAVKO MIDZOR / PIXSELL

S. S.

9.6.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković uvodno se na sjednici Vlade Hrvatske osvrnuo  na sankcije koje je SAD uveo protiv predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare.

- Mi smo izrazili i neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj neutemeljenoj političkoj odluci i političkoj poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskoga naroda i to još lidera Federacije Bosne i Hercegovine, gdje se dovodi u pitanje sam smisao ovakve odluke Ministarstva financija SAD-a, budući da Marinko Čavara, s kojim sam jučer telefonski i razgovarao i dao mu podršku, nema nikakve niti imovine niti računa u SAD-u. Ne znam šta bi ovakva odluka Ministarstvo finansija u konkretnom smislu uopšte mogla i imati za svoj cilj - ocijenio je Plenković.

Legitimna zastupljenost

On je kazao da se svi trude pojasniti problem koji postoji s deficitom u pogledu izbornoga inženjeringa i "nemogućnosti da Hrvati budu legitimno zastupljeni" u predstavničkim tijelima Bosne i Hercegovine.

- Sve što i u konačnici gospodin Čavara činio bilo je samo artikuliranje tog političkog stava koji je u velikoj mjeri podržan od strane Vlade Republike Hrvatske - poručio je Plenković.

Dobri i kvalitetni odnosi

Dodao je kako je SAD hrvatski partner i saveznik, zemlja s kojom Hrvatska razvija dobre i kvalitetne odnose, no kako postoje situacije u kojima imaju i različite stavove.

- Ovo je jedna od takvih situacija i to smo jasno i prenijeli američkoj strani - rekao je hrvatski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.