BIVŠI HRVATSKI PREDSJEDNIK

Stjepan Mesić: Evropa se ne smije ponašati kao patuljak

A oni koji su izazvali ove sukobe ne trpe, poručio je Mesić

Stjepan Mesić. ARHIV

A. O. / Hina

22.6.2022

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentarisao je rat u Ukrajini rekavši da zbog sankcija Rusiji najviše ispaštaju građani.

- Vodi se jedan tihi rat na ekonomskom planu između Kine i Amerike. Vodi se jedan ne tako tihi rat između Amerike i Rusije, vodi se i jedan predstavnički rat u Ukrajini, ali vodi se i jedan brutalni, vrlo brutalni rat, a to je propagandni rat - naveo je Mesić.


Zaustavila se rasprava

Dodao je kako se građane nastoji zavarati da je ono što vide na svojim ekranima i što pročitaju u svojim novinama, jedna istina.

Prema Mesićevim riječima, ruska invazija u Ukrajini mogla se izbjeći da se sve riješilo za diplomatskim stolom. Kaže da zbog sankcija “najviše pate građani Evrope”.

- A oni koji su izazvali ove sukobe ne trpe. Nakon početka rata u Ukrajini zaustavila se rasprava o sjevernom toku koji će opskrbljivati Evropu ruskim energentima - naglasio je Medić.


Skupi energenti

To znači, izjavio je Mesić, da Evropa više neće kupovati energente jeftino, nego će kupovati na drugoj strani skupo, ustvrdivši da je to u interesu onoga ko će prodavati te skupe energente.

- Zato smatram da se Evropa ne smije ponašati kao patuljak - poručio je Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.