DANAS U 15 SATI

Vrućine ispraznile ulice Podgorice: Izmjerena temperatura od 40 stepeni Celzijusa

Ovo glavni grad Crne Gore svrstava među najtoplije gradove Evrope

H. J. I.

23.7.2022

Ulice Podgorice su prazne - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Talas visokih temperatura, koji je ovih dana zahvatio zapadni Balkan, danas se posebno osjeća u glavnom gradu Crne Gore. Ulice Podgorice skoro su prazne, a oni koji se zateknu na ulici, osvježenje traže na gradskim česmama.

U Podgorici je danas u 15 sati izmjerena temperatura od 40 stepeni Celzijusa, što Podgoricu danas svrstava među najtoplije gradove Evrope.


Izbjegavati težak fizički rad

Trg nezavisnosti, koji je inače frekventan u ovo doba godine, danas je prazan. Također, Hercegovačka ulica danas je usljed velikih vrućina bila prazna, a prazne su i bašte podgoričkih kafića i restorana.

Institut za javno zdravlje (IJZ) izdao je upozorenje, u kome se ukazuje da treba izbjegavati boravak na suncu i izlazak od 10 do 17 sati. Savjetuju da boravišne prostorije treba provjetravati tokom noći, a danju zatvoriti prozore i spustiti zaštitne roletne.

Preporučuje se građanima da izbjegavaju težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana. IJZ je savjetovao tokom toplih dana unošenje dovoljne količine tečnosti, ali i izbjegavanje alkohola, gaziranih, zašećerenih i previše rashlađenih napitaka. Preporučuje se tuširanje i kupanje više puta u toku dana mlakom vodom.


Češće jesti manje obroke

Kada je u pitanju ishrana, treba, kako savjetuju iz IJZ-a, jesti češće, manje obilne i lagane obroke.

- Jedite dovoljno svježeg, dobro opranog voća i povrća. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i slatkiše - preporučuju iz IJZ.

Što se tiče odjeće, treba nositi svijetlu i komotnu odjeću, od prirodnih materijala.

Toplo vrijeme i visoke temperature u Crnoj Gori najavljuju se i za naredne dane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.