SOCIJALDEMOKRATE CRNE GORE

Poslanik u Skupštini Damir Šehović za "Avaz": Nakon dvije godine političkog, pa i civilizacijskog lutanja, Crna Gora vremena više nema

Vlada Dritana Abazovića, koja je umjesto evropske sprovodila tuđu, antievropsku agendu, završila je onako kako je i zaslužila – kaže Šehović

Šehović: Pokušavali da se obračunaju sa državom. Avaz

Piše: A. Bajramović

20.8.2022

Smjenom 43. Vlade, Crna Gora je pokazala da je u stanju da se obračuna sa petokolonašima u svojim redovima, kazao je za "Avaz" predsjednik Socijaldemokrata i poslanik u Skupštini Crne Gore dr Damir Šehović. 

Tuđa agenda

Šehović ističe da je vlada smijenjena sa značajnom većinom u Parlamentu i da je s pravom zaradila epitet Vlade s najkraćim mandatom u višestranačkoj historiji Crne Gore.

- Vlada Dritana Abazovića, koja je umjesto evropske sprovodila tuđu, antievropsku agendu, završila je onako kako je i zaslužila. Time je ujedno data nova šansa evropskoj perspektivi naše države – dodaje Šehović.

Nakon dva više nego neuspješna politička eksperimenta sa dvije vlade od izbora 2020. kojima su, kaže Šehović, Socijaldemokrate Crne Gore bile najglasnija opozicija, politička kriza sada se može riješiti jedino dogovorom o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i obliku Vlade koja ih ih pripremila.

- U međuvremenu je neophodno obezbjediti konsenzus o potrebi deblokade institucija i dogradnje izbornog zakonodavstva. Sve drugo bi bilo gubljenje dragocjenog vremena, kojeg Crna Gora, nakon dvije izgubljene godine, ali i političkog, pa ako hoćete i civilizacijskog lutanja, više definitivno nema. Ne sumnjam da ćemo nakon tako pripremljenih i organizovanih izbora, čije rezultate niko ne bi imao razloga da dovodi u pitanje, konačno dobiti stabilnu, četvorogodišnju, istinski evropsku Vladu, koja će biti u kapacitetu da ne samo okonča proces evropskih integracija, već i da se odbrani od nasrtaja na građanski, multietnički i evroatlantski karakter države i društva koje predstavlja naše trajno dobro. Toga smo se u protekle dvije godine dovoljno nagledali – ističe Šehović.


Mešetari i šarlatani

Šehović je optimista kada je riječ o budućnosti zemlje i nastavku njenog puta ka članstvu u EU.

- Crna Gora je, nakon svih izazova kroz koje je prolazila, pokazala da je u stanju da se izbori sa raznim petokolonašima u liku kojekakvih političkih mešetara i šarlatana, koji su pod plaštom potrebe obračuna sa prethodnim sistemom vladanja, pokušavali da se obračunaju sa samom državom. Ne bi li je na taj način učinili lakim plijenom za “važne regionalne igrače”, koji ni dan danas gotovo i da ne skrivaju svoje velikodržavne pretenzije – kaže predsjednik Socijaldemokrata i poslanik u Skupštini Crne Gore dr Damir Šehović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.