CRNOGORSKI PREMIJER

Abazović: Optimista sam da će biti formirana nova vlada

Većina zastupnika u crnogorskom parlamentu predložila je u ponedjeljak predsjedniku Milu Đukanoviću da mandat za sastavljanje nove vlade da Miodragu Lekiću

Dritan Abazović: Lekić ima našu podršku. AGENCIJE

S. S.

20.9.2022

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je kako je optimist da će biti formirana nova vlada Crne Gore te da od predsjednika Mila Ðukanovića očekuje da povjeri mandat Miodragu Lekiću.

Abazović je to izjavio za Glas Amerike u Vašingtonu gdje boravi u službenoj posjeti i u petak će govoriti na ovogodišnjoj, 77. sjednici Generalne skupštine UN-a.

- Lekić ima našu podršku, vjerujem da će biti naklonjen da što se stavi na papir da se provodi. Očekujemo od Đukanovića da mu da mandat - rekao je Abazović u Vašingtonu gdje je imao niz sastanaka s američkim dužnosnicima.

Izglasano nepovjerenje prošli mjesec

Po njegovim riječima, uslov za formiranje vlade je da njegova stranka URA preuzme sektor odbrane, unutrašnjih poslova, pravde i vanjske politike.

Većina zastupnika u crnogorskom parlamentu predložila je u ponedjeljak predsjedniku Milu Đukanoviću da mandat za sastavljanje nove vlade da Miodragu Lekiću.

Krajem prošlog mjeseca vladi premijera Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje, a u ponoć je istekao rok do kada bi Đukanoviću trebao stići prijedlog za novog mandatara.

Najstariji zastupnik

Lekića je podržala većina od 41 zastupnika iz stranaka koje su na izborima u avgustu 2020. godine porazile Demokratsku partiju socijalista.

Miodrag Lekić, najstariji je zastupnik u crnogorskom parlamentu, u karijeri je bio i ministar vanjskih poslova Crne Gore te u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Italiji.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopćio je prije dva dana kako je ta država blizu vanrednih parlamentarnih izbora, jer se nova većina ne može dogovoriti oko kandidata za mandatara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.