NAKON NEMIRNIH PROTESTA

Vlada Kosova optužila Beograd da predvodi gomilu ekstremista

Kako javljaju kosovski mediji, protesti u pojedinim općinama nastavljeni su i danas

Kurti: Svi moraju najoštrije osuditi nasilje. Valdrin Xhemaj / Pixsell

Z. K. / RSE

30.5.2023

Vlada Kosova, nakon što su jučer na sjeveru Kosova izbili nemirni protesti, optužila je Beograd da predvodi gomilu ekstremista na sjeveru zemlje, odakle je u sukobima s demonstrantima u sjevernoj općini Zvečan povrijeđeno više desetaka pripadnika mirovne misije NATO-a na Kosovu.

Nasilne akcije

- Srpski nacionalistički, šovinistički i grafiti podrške Kremlju s maskiranim ekstremistima, koji gađaju, vandalizuju i napadaju bilo šta nesrpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koje svi moraju najoštrije osuditi - rekao je predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti, a prenosi RSE.

Nakon sastanka s ambasadorima SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske te šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Vlada je saopćila da je razgovarano o situaciji na sjeveru zemlje i dogovoreno da se s njima nastavi bliska komunikacija u narednim satima i danima.

Kriminalne akcije

- Glavni povod i tema sastanka bila su nedavna dešavanja na sjeveru zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremista demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija - navodi se u saopćenju.

Kako javljaju kosovski mediji, protesti u pojedinim općinama nastavljeni i danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.