PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani u Granadi: Razgovor sa Vučićem moguć tek nakon uvođenja sankcija

Prvo sankcije, a o ostalom možemo da pričamo, rekla je

Vjosa Osmani. Anadolija

Anadolija

5.10.2023

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će tokom Samita Evropske političke zajednice u španskom gradu Granadi, zahtijevati da Srbija bude sankcionisana zbog čina agresije počinjene 24. septembra na sjeveru Kosova.

Osmani je uoči početka Samita u izjavi novinarima navela da je ovo teško vrijeme za Evropu u cjelini, ali posebno za Kosovo koje se nedavno suočilo sa aktom agresije počinjenim 24. septembra od strane Srbije.

Oštre mjere

- Nadam se da ćemo imati priliku da razgovaramo sa evropskim liderima kako bismo zajedno razgovarali o tome kako se mogu donijeti oštre mjere i sankcije protiv Srbije, kako ih ne bi ohrabrili da ponovo izvrše ovakav čin agresije. Tražit ćemo podršku evropskih lidera za obezbjeđenje granice između Kosova i Srbije, jer ovo je od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u cijelom regionu zapadnog Balkana - kazala je Osmani.

Kosovska predsjednica upitana da li bi u Granadi moglo da dođe do sastanka između nje i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovrila je da nema razloga za sastajanje prije nego što se usvoje sankcije protiv Vučića.

- Prvo sankcije, a o ostalom možemo da pričamo. Moramo da razumijemo da od 24. septembra ne može da bude normalnog posla, Srbija je izvršila ovaj čin preko terorističkih i paravojnih grupa i ugrožavajući Kosovo, ugrozili su cijeli evropski kontinent - rekla je Osmani i dodala da treba zajedno raditi na sprečavanju agresora da širi nit na zapadnom Balkanu.

Pitanja sigurnosti

Osmani, na poziv predsjednika Vijeća Evropske unije Šarla Mišela (Charles Michel) i premijera Španije Pedra Sančeza (Sanchez), u Granadi predstavlja Kosovo na 3. samitu Evropske političke zajednice (EPC).

Ovaj samit će, kako se navodi iz Predsjedništva Kosova, okupiti šefove država iz 47 zemalja evropskog kontinenta, kao i lidere evropskih institucija, sa ciljem promovisanja političkog dijaloga i jačanja saradnje na rješavanju najhitnijih pitanja bezbjednosti i stabilnosti u Evropi kako bi Evropa bila geostrateški stabilnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.