LEGITIMITET IZNAD SVEGA

Crnogorci odgađaju popis za mjesec, Spajić: Kvalitet prikupljenih podataka nam je veoma bitan

Spajić je najavio da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložiti i uvođenje specijalnog softvera

Spajić: Sve u cilju ubrzanja evropskog puta. Vijesti.me / Boris Pejović

N. H.

24.10.2023

Milojko Spajić, predsjednik Pokreta Evropa sad i mandatar za sastav vlade, najavio je da će nova izvršna vlas, zajedno s parlamentarnom većinom predložiti odgađanje popisa stanovništva na mjesec. Razlog je stvaranje uslova da taj proces dobije aposlutni legitimitet.

Popis stanovništva je zakazan za period od 1. do 15. novembra.

- Nova Vlada, zajedno s parlamentarnom većinom s ciljem postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložit će odgađanje popisa na mjesec, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, te prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije – saopćio je Spajić.

Legitimitet popisa

Spajić je dodao da smatra da je za legitimitet popisa bitno i učešće opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi u pitanje dovela relevantnost i tražili razni izgovori za opstrukciju.

- Popis je statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je veoma važan za državu, jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje - dodaje Spajić.

Novi softver i ključna pitanja

Među najbitnijim pitanjima su: koliko mladih je napustilo Crnu Goru „idući trbuhom za kruhom“, kakvo je tržište rada, da li je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata i tako dalje...

- Također, odgađanje popisa za period od mjesec, koje se poklapa sa praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda - rekao je Spajić.

Spajić je najavio da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložiti i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisivača. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.