NA SJEDNICI SKUPŠTINE

Imenovana Vlada Srbije: Miloš Vučević novi premijer

Vučević je ranije obnašao funkciju ministra odbrane Srbije i gradonačelnika Novog Sada

Skupština Srbije. Mitar Mitrović / Ringier

S. S.

2.5.2024

Na današnjoj sjednici Skupštine Srbije imenovana je Vlada koju će predvoditi dosadašnji ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Za imenovanje Vlade su glasa 152 poslanika (Skupština broj 250).

Tako će Vučević na ovoj funkciji zamijeniti Anu Brnabić, koja je izabrana za predsjednicu Skupštine Srbije.

Riječ je o kadru iz Novog Sada, koji je ranije obnašao i funkciju gradonačelnika ovog grada u tri mandata.

Siniša Mali će biti prvi potpredsjednik Vlade i ministar finansija, Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin bit će potpredsjednik Vlade, Irena Vujović, potpredsjednik Vlade i ministar zaštite životne sredine i vodoprivrede, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i vanjske trgovine, Maja Popović ministar pravde, Јelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Marko Đurić, ministar vanjskih poslova, Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović, ministar prosvjete, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milica Đuđrević-Stamenkovski, ministar za brigu o porodici i demografiji, Zoran Gajić, ministar sporta, Nikola Selaković, ministar kulture, Milanko Korać, ministar za brigu o selu, Јelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja, Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura, ministri bez portfelja.

Predstavio ekspoze

Nakon imenovanja, novi ministri i predsjednik Vlade su položili zakletvu.

Novi premijer Srbije Miloš Vučević je jučer predstavio ekspoze, gdje je poručio da će Vlada nastaviti vanjsku politiku na političkoj i vojnoj neutralnosti, a da je strateški cilj punopravno članstvo u EU.

Vučević je rekao da zbog “bura i oluja koje udaraju sa svih strana“, vanjska politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima.

- Dva ugaona kamena kojima je naše djelovanje prema vanjskom svijetu omeđio aktuelni predsjednik Republike, stupajući na mjesto predsjednika vlade, prije deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost - rekao je Vučević.

Dodao je da su neophodne i potvrđene kolektivne vrijednosti kako bi se vodila efikasna politika, a to su jake institucije, vrijedan rad, najširi mogući društveni konsenzus o ključnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i stabilna i funkcionalna vlada.

Strateški cilj

- Mir za nas nema cijenu i uvijek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gdje ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gdje je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni dijelovi svijeta, to podrazumijeva našu spremnost da uvijek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti - rekao je Vučević te dodao:

- Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastavit će se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, prije svega korisni za naše građane i našu privredu.

Istakako je da, međutim, "ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni".

Odnosi sa BiH

On se osvrnuo i na odnose sa BiH. Poručio je da BiH država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

- To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvijek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH, kao države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će RS moći da ostvaruje sva ona prava koja sljeduju i koje srpski narod želi da ostvare - istakao je Vučević.

Istakao je da niko ne može zabraniti Srbiji da voli RS, niti nametnuti krivicu i stigmu "genocidnog naroda".

- Nikada više Drina neće biti rijeka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba. RS ćemo pomagati, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidjelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne - poručio je Vučević.

On je kazao da duboko vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

- Ne mislim da je moguće, a ni da je potrebno graditi nekakve nove saveze po ugledu na tvorevine koje nisu izdržale test vremena, poput Jugoslavije ili raznih balkanskih saveza. Izvući pouke je jedno, ali živjeti u prošlosti je nešto sasvim drugo. Ja želim da srpski narod gleda u budućnost i okrene se pobjedama - rekao je Vučević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.