APELACIONI SUD U NIŠU

Pala i druga presuda: Aleksandar pretukao nasmrt harmonikaša u Nišu jer mu nije svirao cijele pjesme

Selimovića je zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom Viši sud u Nišu aprila prošle godine osudio na 11 godina robije

Harmonikaš Ferat Asanović. Telegraf.rs

Z. K.

13.5.2024

Apelacioni sud u Nišu pravnosnažno će odlučiti koliku kaznu zaslužuje Aleksandar Selimović (36) jer je 3. maja 2022. u kafani “Stambol kapija” brutalno pretukao harmonikaša Ferata Asanovića (68) usljed čega je nesretni čovjek preminuo.

Ponovno suđenje

Selimovića je zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom Viši sud u Nišu aprila prošle godine osudio na 11 godina robije. Na ovu presudu žalio se Selimovićev branilac advokat Stanimir Đurić pa je prvostepenu presudu Apelacioni sud ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Međutim, nakon ponovljenog suđenja Viši sud je u oktobru prošle godine donio istovjetnu odluku. Advokat Đurić se i na ovu presudu žalio Apelacionom sudu i kako kaže, očekuje da će viša sudska instanca donijeti povoljniju odluku za njegovog branjenika.

- Apelacioni sud je 21. januara održao sjednicu radi odlučivanja po mojoj žalbi ali ni četiri mjeseca kasnije odluka nije donijeta. Prije nekoliko dana sam dobio poziv od ove pravosudne institucije radi prisustvovanja pretresu koji će Apelacioni sud otvoriti radi donošenja pravnosnažne odluke. Ne želim da prejudiciram ishod ovog suđenja ali na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u pravosuđu, mogu da kažem da se pretres otvara kada se odluka preinačava. U slučaju kada se samo potvrđuje to se obično radi na sjednici vjeća - objašnjava Đurić.

Obrazlažući zbog čega očekuje da će prvostepena odluka biti preinačena Đurić ističe da se u ovom slučaju radi samo o nanošenju teške tjelesne povrede, a ne kako tvrdi tužilaštvo, teške tjelesne povrede sa smrtnim ishodom, te da promijena kvalifikacije djela znači i blažu kaznu za Selimovića.

- Sve vrijeme sam tvrdio da je moj branjenik oštećenom nanio tešku tjelesnu povredu ali da ona nije direktno dovela do njegove smrti. Od njegovog povređivanja do smrti u niškoj bolnici prošlo je nekoliko sati. Sudski vještak medicinske struke posvjedočio je da postoji velika vjerovatnoća da Asanović ne bi preminuo da mu je blagovremeno pružena medicinska pomoć, mada tu mogućnost nije mogao u potpunosti da isključi - rekao je Đurić.

Kobni događaj za povod je imao banalnu raspravu oko muzike između Selimovića koji je te večeri bio gost u kafani i Asanovića koji je zabavljao goste. Kako je posvjedočio Nišlija Aleksandar Manojlović, koji je također u to vrijeme bio u restoranu, Selimović je bio ljut na Ferata što mu nije pjevao onako kako je on želio.

Povrede glave

- Čuo sam Aleksandra kako se žali da mu harmonikaš ne pjeva cijele pjesme već samo strofe. Vidio sam da mu je dao 200 dinara, a čuo sam da mu je navodno prije toga platio 100 eura. Zatim mu je oteo harmoniku i razbio je od pod, a onda mu udario desetak šamara. 

Govorio mu je da će ga ubiti, ja sam pokušao da ga zaštitim, govorio sam mu da ga ne tuče. On je kazao da je harmonikaš navodno tukao konobaricu, pa ga je udario još desetak puta iz sve snage pesnicama u glavu. Udarao ga je kao da bije po džaku, shvatio sam da su njegove prijetnje ozbiljne pa sam ga odgurnuo, a Ferata podigao ga na stolicu. Bio je sav ubijen, tekla mu je krv iz nosa ali nije progovorio ni riječ – kazao je ovaj Nišlija.

Teško povrijeđenog čovjeka nekoliko sati nakon napada pronašao je prolaznik i pozvao Hitnu pomoć. Ferat je prebačen u bolnicu ali je ubrzo preminuo od teških povreda glave. Ukoliko Apelacioni sud prihvati žalbu Selimovićevog branioca da je odgovoran samo za tešku tjelesnu povredu, maksimalna kazna koja mu može biti izrečena je osam godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.