IZNOS STIPENDIJE 150 EURA

Studentima izvan Hrvatske 1.500 stipendija: 260 ih je iz BiH

Od ukupnog broja dodijeljenih stipendija, 300 su dobili hrvatski studenti izvan Hrvatske koji studiraju u Hrvatskoj

Studenti. Facebook

FENA

5.6.2024

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 1.500 stipendija studentima Hrvatima izvan Hrvatske za akademsku 2023./2024. što je 350 stipendija više nego lani, ukupno će za njih isplatiti 2.250.000 eura.

Mjesečni iznos stipendije

Mjesečni iznos stipendije je 150 eura, odnosno za deset mjeseci studenti će ukupno dobiti 1. 500 eura jednokratno.

Od ukupnog broja dodijeljenih stipendija, 300 su dobili hrvatski studenti izvan Hrvatske koji studiraju u Hrvatskoj – 260 ih je iz Bosne i Hercegovine, 32 su pripadnici hrvatske nacionalne manjine, a osam pripadnici hrvatskog iseljeništva.

Hrvatskim studentima izvan Hrvatske koji studiraju u Bosni i Hercegovini, Središnji je ured dodijelio 1. 108 stipendija, onima koji studiraju u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji 86, odnosno pet, a jednu je stipendiju dodijelio hrvatskoj studentici u Crnoj Gori, ukupno 1. 200.

Kriterij za dodjelu stipendija

- Izvrsnost je jedan od temeljnih kriterija za dodjelu stipendija, a dodatni socijalno-materijalni kriteriji omogućuju pravo na stipendiju mnogim studentima kojima ona predstavlja materijalnu, ali i moralnu potporu u jačanju samopouzdanja, osobnog razvoja, stjecanja znanja te intelektualnih vještina - naglasio je Središnji ured.

Pojasnio je i kako su od ove akademske godine uvedene nove rang-liste za hrvatske studente pripadnike hrvatske nacionalne manjine s prebivalištem u Crnoj Gori, Kosovu, Republici Sjevernoj Makedoniji i Srbiji te imaju status redovitog studenta na javnom visokom učilištu u državi prebivališta.

Dodan je novi kriterij odgovarajućeg bodovanja studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi s obzirom da se radi o osjetljivoj skupini studenata koji su u osobitoj potrebi za dodatnom financijskom potporom tijekom svoga školovanja.

Zanimanje studenata za stipendije bilo je poprilično, na natječaj raspisan koncem prosinca 2023. godine, zaprimljene su 2762 prijave, od čega ih je 2.444 zadovoljile formalne uvjete, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.