BIH

{Veliki poraz} Glasanje o akcizama otvorilo pitanje: Drži li Bakir Izetbegović još uvijek konce SDA u svojim rukama?

Piše: K. Kešmer

20.4.2017

Sve oči bile su danas uprte u Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje se održavala sjednica Predstavničkog doma, čiji poslanici su se izjašnjavali o hitnosti procedure usvajanja seta zakona o akcizama.

Slučaj "Demirović"

Nakon burne rasprave, hitna procedura nije dobila podršku. 19 glasova bilo je „za“, 19 „protiv“, dva „suzdržana“.

Zanimljivo je bilo pogledati spisak poslanika i način na koji su glasali. Pored standardnih „pobunjenika“, u jednom dijelu, Salke Sokolovića i Senada Šepića, koji pripadaju onima koji su glasali protiv (a koje skoro više niko i ne računa kao zastupnike SDA) i drugog dijela tzv. četvorke, Sadika Ahmetovića i Šemsudina Mehmedovića, koji su bili suzdržani, a koji su imali alibi u vidu svojih zaključaka, kojima su uvjetovali svoju podršku, svoj glas nije dao još jedan zastupnik SDA – Safer Demirović, koji je, navodno, bio spriječen doći na sjednicu zbog „povišene temperature“.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović jučer je održao „konsultacije“ sa svojim Klubom, nakon kojeg je izjavio da vjeruje da će hitnost Zakona o akcizama podržati „sedam ili osam“ poslanika SDA. Klub broji devet poslanika. Pet nije glasalo „za“, jedan nije došao. Današnje glasanje se zato nazire kao veliki poraz lidera SDA.

Kako smo još jutros objavili, Demirović ni jučer nije došao na sjednicu Kluba, a navodno je stranačkim kolegama poručio da na sjednicu neće doći "po cijenu da ga i otjeraju iz stranke".

Put u Banoviće

Tako se za Izetbegovića, pored „četvorke“, pojavio još jedan problem. Podsjetimo, Agencija „Patria“ jutros je objavila da Demirović nije na sjednici zbog pritiska Mirsada Kukića (obojica iz Banovića).

Kukić je potpredsjednik SDA i na čelu je KO SDA TK, a od vrha SDA zahtijevao je pojedine ustupke za Demirovićevu podršku zakonima.

Prema pisanju iste agencije, bivši šef Kluba SDA i potpredsjednik stranke Asim Sarajlić putovao je u Banoviće, gdje je pokušao "ispeglati" stvari, no očito je da nije uspio.

Upravo ova, najnovija dešavanja, otvaraju pitanje – drži li Bakir Izetbegović, kao predsjednik SDA, sve konce stranke u svojim rukama?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.