KANADA

Iskopan najveći dijamant, veličine jajeta

Dosadašnji rekord u Sjevernoj Americi držao je dijamant, također, pronađen u Diaviku

Screenshot: YouTube

ABC News

16.12.2018

Najveći dijamant ikad iskopan u Sjevernoj Americi pronađen je u kanadskom rudniku pored Arktičkog kruga, prema medijskim izvještajima. 

Žuti 544-karatni dijamant otkriven je u rudniku Diavik, smještenom na sjeveru Kanade, stotinjak kilometara južno od Arktičkog kruga, objavio je u subotu list "Toronto Star" navodeći kompaniju koja upravlja rudnikom.

- Dijamant te veličine potpuno je neočekivan u ovom dijelu svijeta i znači stvarnu prekretnicu za iskapanje dijamanata u Sjevernoj Americi - objavila je kompanija na internetskoj stranici Mining.com. 

Pronađeni dragocjeni kamen jedan je od 30 najvećih dijamanata na svijetu.

Kompanija je rekla da dijamant veličine jajeta neće biti prodat u nebrušenom obliku. Umjesto toga, kompanija "Dominion" tražit će partnera za rezanje i brušenje dijamanta, objavio je ABC News. 

Kompanija napominje da je još prerano govoriti o vrijednosti pronađenog dijamanta. 

Dosadašnji rekord u Sjevernoj Americi držao je dijamant, također, pronađen u Diaviku u sjeverozapadnoj Kanadi. Dvije milijarde godina star dijamant od 187,7 karata, tzv. foxfire, otkriven je 2015. Najveći dijamant na svijetu, 3.106-karatni "cullinan" pronađen je 1905. u Južnoj Africi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.