LIFESTYLE

Ove žene su prave starlete i jet - set zvijezde Kraljevine Jugoslavije

Glumice, manekenke, misice koje su slamale srca

(Al. Ti.)

24.2.2015

Društveni život Kraljevine Jugoslavije znamo iz priča i knjiga, ali, sočni detalji vezani uz tadašnje jet-set društvo, posebno uz popularne glumice i starlete tog doba, nisu toliko poznati.

Sredinom 30-tih godina 20. stoljeća, u vremenima koja su nakon ratnih strahota ubrzano i na sve načine slavila život i ljepotu, dogodio se fenomen koji je i danas hit - izbor za Miss. Prvi takav izbor održan je 1926. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a dvije misice posebno su se istaknule. Bile su to Štefica Vidačić, iz Požege, i Italina Lida Karavanja iz Divače kod Trsta.

Štefica Vidačić bila je pobjednica izbora, a kasnije je sudjelovala i na izboru za Miss Evrope u Berlinu, 1927. godine, gdje je i pobijedila. Štefica je bila prava medijska zvijezda, i prava predstavnica art déco duha. Novinari su pratili svaki njen korak, a sve što je napravila bila je totalna senzacija: nova frizura, izbor haljine, putovanja po svijetu ili zanimljiva iskustva sa snimanja.

Internacionalna karijera uvjetovala je i promjenu imena pa je Štefica uskoro postala Steffie Vida. No, uz frizure i haljine, top priča je ipak bio njezin ljubavni život. Navodno je iza sebe ostavila hordu neutješnih muškaraca kada se udala za bogatog njemačkog režisera.

itarina-1

Italina Lida Karavanja

Štefičina kolegica, Italina Lida Karavanja, pobijedila je, pak, na izboru za Miss Ljubljane, a kasnije i Slovenije. Iako joj je majka, navodno, branila sudjelovanje na izborima, ona je zadnjim vozom stigla na izbor u Zagreb gdje su je, kao i Steffie, primijetili poznati filmaši te je i ona uskoro završila u Berlinu kamo je - pobjegla.

Nisu je zanimale male, početničke uloge, pa je s jednom manjom kućom raskinula ugovor i potpisala novi, s poznatijom filmskom kućom. I ona je promijenila ime pa se, uskoro poznata glumica, zvala Ita Rina. Proslavila se ulogom u filmu "Erotikon" Gustava Machatyja.

U Beograd se preselila 1931. godine, gdje se udala za Miroslava Đorđevića.Povukla se iz svijeta glume 1939. godine, na vrhuncu popularnosti.

Na izboru za miss u Beogradu 1930. godine, pobijedila je Stephanie Ceca Drobnjak koja je nakon toga Jugoslaviju predstavljala na izboru za Miss svijeta koji se održavao u Brazilu. Uskoro je postala međunarodna zvijezda.

Ljepotica koja je pobijedila na izboru 1933. zvala se Dragica Ugarković. Ona je, nakon što je postala Miss Jugoslavije, zapela za oko milioneru iz Meksika, inače jugoslavenskog porijekla. On joj je poslao ponudu za brak, koju je Dragica prihvatila te je ostavila, tada već uspješnu, karijeru u svojoj zemlji i zaputila se na drugi kraj svijeta da bi se udala.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.